У Русији отварање "Мекдоналдс" ресторана под новим именом

Танјуг
Foto: Arhiv

МОСКВА- У Русији ће се у недјељу некадашњи ресторани америчке компаније "Мекдоналдс" поново отворити под новим брендом и власништвом, више од три деценије након доласка веома популарног западног ланца брзе хране у ову земљу, преноси Ројтерс.

Поновно покретање пословања је предвиђено на Дан Русије, државни празник којим се прославља независност земље, на истој ударној локацији на Пушкиновом тргу у Москви гдје је Мекдоналдс први пут отворен у Русији у јануару 1990. године, наводи британска агенција.

Почетком 1990-их, док се Совјетски Савез распадао, Мекдоналдс је постао оличење одмрзавања хладноратовских тензија и био начин за милионе Руса да се сретну са америчком храном и културом, док је излазак бренда сада снажан симбол још једног разлаза Русије и Запада.

Компанија Мекдоналдс је обуставила рад свих 850 својих ресторана у Русији 14. марта, убрзо након почетка руске војне операције у Украјини, а 16. маја је мултинационални гигант, најавио повлачење из Русије.

Посредовањем руског Министарства индустрије и трговине, корпорација је продала своје пословање Александру Говору, једном од својих локалних власника лиценце.

Ресторани брзе хране, који ће заменити Мекдоналдс у Русији, одабрали су нови лого, а заштитни знак ће представљати главни симболи некадашњег гиганта брзе хране: два штапића жутог прженог кромпира и жуто-наранџаст хамбургер на зеленој позадини.

Поновно отварање ће у почетку обухватити 15 локација у Москви и околном региону, док име новог ланца остаје строго чувана тајна. Данашња промјена имена апликације "Мекдоналдс" у "Мајбургер" изазвала је извесне рекације на интернету, али је портпарол ланца саопштио је да је то само привремено рјешење

. Говор је саопштио да планира да прошири нови бренд на 1.000 локација широм земље и поново отвори све ресторане ланца у року од два мјесеца, а сви запослени ће задржати посао "под истим условима“ најмање дви године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана