У пртљагу жене пронађено 130 отровних жаба

СРНА
Foto: Агенције

БОГОТА- Једна жена оптужена је за трговину дивљим животињама након што је колумбијска полиција у њеном пртљагу пронашла 130 отровних жаба на аеродрому у Боготи.

Жабе су пронађене у малим пластичним посудама,у којима се најчешће држе фотографски филмови, и биле су дехидриране и под стресом.

Жена држављанка Бразила, која је путовала у мјесто Сао Пауло преко Панаме, рекла је да је добила жабе на поклон од локалне заједнице на југу Колумбије.

Локална полиција је саопштила да свака жаба може да достигне цијену од око 1.000 америчких долара.

Секретар за екологију Боготе Адријана Сото рекла је да би казна за посједовање једне од ових жаба, познатих као харлекин жабе, могла да достигне око 56 милиона пезоса /14.300 долара/.

Њихове кожне жлијезде производе веома јак отров који су у прошлости користили старосједиоци да облажу врхове стрелица које користе за лов. Отров је довољно јак да убије мале животиње.

Жабе харлекин, мање од људског палца, су критично угрожена врста која се може наћи у влажним шумама дуж пацифичке обале између Еквадора и Колумбије, те у другим земљама Централне и Јужне Америке.

Због свог статуса угрожене врсте веома су тражене код приватних колекционара на међународним тржиштима, наводи локална полиција.

Трговина дивљим животињама је уобичајена у Колумбији и широм Латинске Америке, региона богатог биодиверзитетом. Водоземци, мали сисари и дијелови морских животиња, попут оних код ајкула, посебно су популарни међу дилерима, наводи Би-Би-Си.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана