У посљедњих 50 година број дивљих животиња опао за 70 %

Tanjug
Foto: Instagram

БЕОГРАД - Нови извјештај о стању планете Свјетске фондације за природу (WWФ) открива нагли пад популације дивљих животиња за скоро 70 одсто у посљедњих 50 година.

Индекс о животу на планети који је саставило Лондонско зоолошко друштво у оквиру извјештаја који је објавјен данас, покажао је убрзан пад више од 5000 врста сисара, птица, водоземаца, гмизаваца и риба широм свијета, а у нашем дијелу свијета смањују се популације слатководних риба, углавном због изградње хидроелектрана, изјавио је Горан Секулић, програмски сарадник WWФ Адрије.

Он је на даншној конференцији за медије у природњачком музеју рекао да иако се у Европи бележи најмања стопа пада популације дивљих животиња, да су многе врсте у тренутку када су запоцета мерења вец претрпеле велике губитке

Посебно је погођена популација дивљих животиња у Јужној Америци која је за пет деценија пала за 94 одсто, а Европа је за 18 одсто, што на глобалном нивоу чини пад популације од 69 одсто, према извјештају WWФ.

У извјештају о стању планете утврђено је да су главни фактори смањења броја дивљих животиња уништавање природних станишта усљед развоја пољопровреде, загађење, климатске промјене, увођење инвазивних врста, болести.

Генерални директор WWФ Марко Ламбертини изјавио је да су резултати забрињавајући и позвао јавност, лидере и велике корпорације да промене своје штетне навике пре него што се ланац исхране уруши.

Светски лидери ће се састати у Монтреалу у децембру на 15. конференцији потписница Конвенције о биолошког разноликости, а тим поводом аутори извештаја апелузју да се направи нови споразум о заштити природе који ће бити налик Париском споразуму о климатским променама из 2015.

Тим споразумом би се лидери обавезали да це "зауставити губитак биодиверзитета и до 2030. године осигурати свет окренут очувању природе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана