У Помпеји откривена спаваћа соба робова

Срна
У Помпеји откривена спаваћа соба робова

РИМ – Археолози су открили малу спаваћу собу у римској вили у близини Помпеје коју су готово сигурно користили робови, што баца свјетло на њихов низак положај у античком свијету, саопштило је данас Министарство културе Италије.

Соба је пронађена у вили Чивита Ђулијана, неких 600 метара сјеверно од зидина Помпеје, града који је збрисан у ерупцији вулкана Везув прије скоро 2.000 година.

У соби су била два кревета, од којих је само један имао душек, два мала ормарића и низ урни и керамичких посуда, у којима су пронађени остаци два миша и пацова.

"Ови детаљи још једном подвлаче услове несигурности и лоше хигијене у којима су нижи слојеви друштва живјели у то вријеме", наводи се у саопштењу Министарства културе.

Такође, нису пронађени трагова решетки, брава или ланаца којима су робови везивани.

"Чини се да је контрола првенствено вршена кроз унутрашњу организацију ропства, а не кроз физичке баријере и ограничења", рекао је Габријел Цутригел, директор Археолошког парка Помпеје.

Ископавања у вили Чивита Ђулијана вршена су 1907-1908, а затим поново од 2017., када је утврђено да је ова локација мета пљачке.

Археолози су рекли да је дио једног од кревета уништен тунелом који су пљачкаши користили за приступ другом дијелу виле.

Помпеја и околна села били су прекривени вулканским пепелом након ерупције Везува 79. године нове ере, убивши хиљаде људи.

Ерупција је затрпала град дебелим слојем пепела, сачувавши остатке великог броја становника и објеката.

На овом локалитету у посљедње вријеме интензивирана су археолошка испитивања након вишегодишњег пропадања и занемаривања, углавном захваљујући недавно завршеном пројекту ЕУ у вриједности од 105 милиона евра.

Министар културе Ђенаро Санђулијано рекао је данас да ће се напори на очувању и истраживању ове локације наставити.

"Оно што учимо о материјалним условима и друштвеној организацији тог доба отвара нове хоризонте за историјске и археолошке студије", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана