У Пољској пронађено "дијете вампир" из 17. вијека: Оковано за гроб да не устане из мртвих

GS
Foto: DailyMail

Археолози у Пољској открили су посмртне остатке дјетета из 17. вијека окованог за гроб како не би устало из мртвих, а то откриће говори о вјеровањима у вампире и остала натприродна бића.

Кости шестогодишњег или седмогодишњег дјетета најновији су проналазак на гробљу у селу Пиен, на сјеверу Пољске, које датирају из времена када су људи вјеровали у духове, зомбије и остала натприродна бића, док су данас само изговор за маскирање.

"Ово је гробље за одбачене људе, који су изазивали страх код осталих људи након смрти, а вероватно и за време живота (...) за које се сумњало да су у контакту с злим силама, људи који су се на неки начин другачије понашали", рекао је Даријуш Полински који на Универзитету Никола Коперник у Торуну изучава средњовијековне погребне праксе.

Дијете је укопано с лицем према земљи са гвозденим катанце испод лијевог стопала, највероватније како би се спријечило да устане и напусти гроб да би се хранио живима, објашњава Полински. Истиче да су се људи бојали да ће им "вампири" пити крв или их гристи, преноси 021.рс
 
Археолози су пронашли и друге методе које су коришћене против "живих мртваца"
 
"Пронашли смо велики број гробова с камењем постављеним на различите делове тела, на грло, лакат или врат, а све као заштиту од покојника", рекао је Полински.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана