У по­дру­му шко­ле у Си­дне­ју си­ло­ва­но 50 дје­вој­чи­ца

Агенције
У по­дру­му шко­ле у Си­дне­ју си­ло­ва­но 50 дје­вој­чи­ца

Си­днеј - О си­ло­вањима и се­ксу­ал­ном злос­тављању, ко­ме су при­је 55 го­ди­на би­ле изло­же­не у не­ка­дашњој шко­ли за про­бле­ма­ти­чне дје­вој­чи­це у Па­ра­ма­ти у Си­дне­ју, про­го­во­ри­ло је ско­ро 50 же­на.

Шко­ла је ра­ди­ла од 1887. до 1973. го­ди­не. Ис­тра­жи­оци су у про­те­кле три го­ди­не при­ми­ли ви­ше од 40 при­ја­ва се­ксу­ал­ног злос­тављања у "Шко­ли за обу­ку дје­вој­чи­ца у Па­ра­ма­ти" изме­ђу 1961. и 1973. го­ди­не.

Спе­ци­јал­на гру­па аге­на­та под на­зи­вом "Бил­во" ана­ли­зи­ра при­ја­ве. Ка­ко пре­но­си "Деј­ли те­ле­граф", ис­тра­га је фо­ку­си­ра­на на дво­ји­цу од три бив­ша ме­наџера шко­ле ко­ји су и даље жи­ви, а ри­јеч је о Френ­ку Ва­лен­тај­ну, ко­ји жи­ви у Бри­збеј­ну и Но­елу Грин­ве­ју, ко­ји жи­ви у Си­дне­ју.

То­ком са­слу­шања пред Краљев­ском ко­ми­си­јом обо­ји­ца су име­но­ва­ни као "осо­бе од ин­те­ре­са".

По­ли­ци­ја је упу­ти­ла по­зив свје­до­ци­ма и бив­шим чла­но­ви­ма особља шко­ле да изне­су све што зна­ју о овом слу­ча­ју, а у окви­ру 44 на­ло­га за пре­трес за­пли­јењено је на хиљаду ис­то­риј­ских до­ку­ме­на­та.

Ва­лен­тајн и Грин­веј не­ги­ра­ју оп­ту­жбе и изја­ви­ли су да не­ће свје­до­чи­ти пред Краљев­ском ко­ми­си­јом.

Сво­је­вре­ме­но ни­ко ни­је при­ја­вио Ва­лен­тај­на због се­ксу­ал­ног на­па­да. Ипак, дви­је же­не су пред Ко­ми­си­јом изја­ви­ле да их је си­ло­вао, а је­дна од њих ка­же да се то де­си­ло у озло­гла­ше­ној та­мни­ци, са зи­до­ви­ма дебљине од је­дног ме­тра.

Уко­ли­ко се до­ка­же да су би­ле жртве се­ксу­ал­ног злос­тављања, не­ка­дашње уче­ни­це Па­ра­ма­ти­ја мо­гле би до­би­ти по 250.000 до­ла­ра, а не­ке и 500.000 до­ла­ра.

- Оне су је­днос­та­вно ис­ко­риш­ће­не као дје­ца ро­бо­ви и држа­ва ни­је на то ре­аго­ва­ла. Би­ли су ра­дно робље - ре­као је адво­кат Пе­тер Кел­со, ко­ји их зас­ту­па.

Ди­ја­на Чард је има­ла 15 го­ди­на ка­да су је први пут по­сла­ли у Пар­ма­ту и тврди да ју је Грин­веј по­ку­ша­вао обљуби­ти.

- Се­ксу­ал­но ме је на­пао у ос­та­ви за хра­ну. Би­ла сам закључа­на у ос­та­ви и на­ре­ди­ли су ми да при­пре­мам са­ла­ту и да сре­дим ос­та­ву. У је­дном тре­нут­ку је Грин­веј ушао уну­тра и по­ку­шао ми стргну­ти хаљину, али ја сам се оду­прла то­ме - ре­кла је Чар­до­ва.

Књигу под на­зи­вом "Не­по­жељно ди­је­те" на­пи­са­ла је же­на ко­ја је са 16 го­ди­на ов­дје бо­ра­ви­ла.

Нов­ча­не ком­пен­за­ци­је

Же­не, од ко­јих не­ке има­ју ви­ше од 80 го­ди­на, мо­гле би до­би­ти по­је­ди­на­чну нов­ча­ну ком­пен­за­ци­ју од не­ко­ли­ко сто­ти­на хиљада до­ла­ра и вла­да држа­ве Но­ви Ју­жни Велс би мо­гла ис­пла­ти уку­пно ви­ше од 25 ми­ли­она до­ла­ра. Оне тврде да су "ра­ди­ли као ро­бо­ви" пе­ру­ћи веш у ко­мер­ци­јал­ној пра­они­ци ко­ја је при­па­да­ла шко­ли и да су ши­ва­ле одје­ћу без ика­кве на­кна­де.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана