У плану америчке "патроле" све до мјесеца

Srna
Foto: printscreen

ПЕНТАГОН- Америчка војска планира да прошири своје свемирске операције изван геостационарне орбите све до Мјесеца. До сада се свемирска мисија САД протезала до 35.000 километара изнад Земље.


Лабораторија за истраживање која припада ваздушним снагама САД проширује тај домет за десет пута, а подручје операција за 1.000 пута. Америчка војска раније је говорила о проширењу оперативног домена, али сад по том питању предузима одређене мјере.

САД планирају да лансирају сателит, вјероватно опремљен снажним телескопом, у цислунарни свемир. Сателит ће се звати "Цискулар хајвеј патрол систем" .

Истраживачка лабораториј планира да изда захтјев за приједлоге прототипа за "ЦХПС" сателит 21. марта те да објави додјелу уговора за његову изградњу у јулу.

Лабораторија америчког ратног ваздухопловства надгледаће развој сателита, а он је, заправо, почетак проширивања операција америчке Свемирске команде са геостационарног свемира на подручје са даље стране Мјесеца

. "То је први корак за америчке свемирске снаге, како би могле знати шта се догађа у цислунарном простору, а затим идентификовати све потенцијалне пријетње америчким активностима", објашњава Брајан Виден, директор програмског планирања "Сејкур ворлд фондејшн".

Виден не мисли да ће сателит укључивати могућности за одговор на било какве пријетње, већ да ће првенствено служити за пружање увида у ситуацију у том простору.

Научни портали постављају питање зашто је америчка Свемирско команда заинтересована за проширење својих операција на Мјесец?

Главни разлог, који наводи америчка страна, јесте управљање све већим свемирским саобраћајем у лунарном окружењу, укључујући неколико комерцијалних мисија које спонзорише НАСА, затим програм свемирске агенције "Артемис", као и оне других нација.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана