У Њемачкој навала на камине и пећи на дрва?

B92
Foto: Ilustracija

Према тврдњама Централног удружења за санитарије, гријање и климатизацију (ЗВСХК), у Њемачкој се масовно наручује уградња камина и пећи на дрва.

Нијемци се боје могуће несташице гаса, а струја је све скупља па се траже алтернативни извори гријања, преноси Пословни дневник.

Потражња је нагло порасла због вртоглавих цијена електричне енергије, испоруке касне широм Европе због поремећаја у ланцима снабдијевања, а са несташицом сировина која је услиједила, питање је колико Њемачка уопште може да снабдијева купце.

У Њемачкој постоји 2.000 компанија за производњу пећи. Интересовање за угаљ, огријев и пећима је све веће, а испред продавница камина и пећи на дрва се стварају редови. Тако бар тврди ЗВХСК, преноси тпортал, додајући да се на камин може чекати од седам мјесеци до годину дана. Због тога поједини купци сигурно неће добити своју пец́ или камин до почетка грејне сезоне, чак ни током зимских мјесеци.

Немци су раније, још пре рата у Украјини, почели да праве залихе угља и дрва када је поскупео гас, плашећи се да енергената уопште неће бити. Дрва за огрев складиште и они који се иначе греју на струју, 'за сваки случај'.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана