У мору пронашли благо вриједно 300.000 долара

Тања Милаковић
У мору пронашли благо вриједно 300.000 долара

Једна америчка породица успјела је да открије на дну мора код обале Флориде благо вриједно 300.000 долара. Вјерује се да су мало више од килограма златних ланаца, пет златника и прстен лежали заборављени у пијеску чак три вијека, тачније, да су 1.715. године драгоцјености потонуле заједно са шпанском флотом.

Чланови породице Шмит познати су као ловци на благо и чак имају сопствену компанију "Buti Salvy", чија је основна дјелатност трагање за изгубљеним златом, сребром, драгим камењем и многим другим вриједним стварима. Према њиховим ријечима, новооткривено злато је њихов највреднији улов.

- Ово је остварење сна - рекао је власник компаније Рик Шмит (65).

Он је на велику експедицију кренуо својим бродом "AARRRRBooty ", а у свему су му помагала дјеца Хилари и Ерик. Ипак, злато је код обале Флориде први угледао њихов пријатељ и скипер брода Дејл Зик, с којим су Шмитови одлучили да подијеле новац. Послије њега Шмит је отишао на дно да види о чему се ради и ту је угледао вриједан плијен.

- Отишао сам доље и читаво дно је било прекривено златом. Осам златних ланаца, и сви ти златни новчићи су били разасути по читавом дну. Била је то најневјероватнија ствар коју сам икада видио - објаснио је Рик.

Злато је пронађено на 137 метара од обале на дубини од само 4,5 метара у близини градића Форт Пирса. Међу пронађеним драгоцјеностима је и ланац дуг готово 20 метара и тежак око 1.300 грама.

- Овдје је ријеч о историји, о ономе ко је носио тај накит. Такође, ту је поштовање према власнику накита које је боравио у Новом свијету прије неких 300 година - објашњава Рик. Америчка држава Флорида добиће 20 одсто пронађеног злата и изложити га у музејима. Остатак зараде од продатих драгоцјености равномјерно ће бити подијељен међу члановима посаде и компаније, чиме је Шмит веома задовољан.

- Не могу да будем срећнији. И да сам добио један одсто злата, то ме не би занимало, јер је за мене највредније то што сам га уопште пронашао - истакао је одушевљени Рик. Иначе, он је у потрази за благом ронио још од тинејџерских дана, а кад се 1999. пензионисао, од свог хобија направио је породични бизнис.

- Ми се бавимо рециклирањем свјетске класе - објашњава Хилари Шмит (20). Она учествује у потрази за благом са својом породицом од када је имала шест година. Породица углавном проналази рибарску опрему и старе канте које ваде из мора.

Стручњаци тврде да пронађено благо потиче са шпанских бродова које је тридесетог јула 1715. потопио јак ураган. Тада је живот изгубило више од хиљаду људи, а 11 од 12 бродова је потопљено, због чега је злато и сребро потонуло на много мјеста. Неки предмети пронађени су у идућих неколико година, али вјерује се да благо које вриједи милионе долара још лежи на морском дну. Бродови су се кретали из Хаване према Шпанији и носили су благо чија се вриједност процјењује на 400 милиона долара.

- До сада је откривен дио блага у вриједности од 175 милиона долара, али већи дио се још налази на дну океана - објашњава Брент Бризбејн, чија компанија "1715 Флит - Квинс Џуелс" д.о.о. посједује права на олупине бродова.

- Оно што је лијепо код њих је то да су они породица, да проводе вријеме заједно и оно што је најважније, вјеровали су да ће доћи дан када ће пронаћи благо - додаје Бризбејн.

Шмитови годинама трагају за благом у подручју Флориде које се популарно назива Обала блага.

Обале Флориде представљају добро мјесто за проналазак блага. Тако је ронилац Бил Бурт, који ради за компанију "Мел фишерс трежурс", почетком 2011. године трагао за дијелом потопљене шпанске галије "Нуестра сењора де Аточа" када је угледао златни ланац од стотину центиметара са златним медаљоном и крстом са натписом на латинском. Ланац је био процијењен на 250.000 долара.

Чинија од 25.000 долара

Ерик Шмит, син оснивача компаније Рика Шмита, кренуо је очевим стопама и пасионирани је трагач за разноразним драгоцјеностима. Његов поход био је посебно успјешан 2002, када је пронашао 300 година стару мексичку чинију од сребра вриједну чак 25.000 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана