У кинеском ресторану пронађене стопе диносауруса старе 100 милиона година

ГС
Foto: Klix

Стопе дионасуруса које су старе 100 милиона година откривене су у југозападном дијелу Кине након што их је уочио један од гостију у башти овог угоститељског објекта.

Неколико камених јама у ресторану у Лесхану у кинеској провинцији Сечуан садржи отиске стопала два сауропода, врсте диносауруса која је живјела током периода ране креде, рекао је Лида Зинг, палеонтолог и професор на Кинеском универзитету геонауке.

Он и њен тим су потврдили откриће протеклог викенда помоћу 3Д скенера.

Сауроподи су познати по дугим вратовима и реповима, а били су највеће животиње које су икада ходале Земљом. Могли су нарасти до величине три аутобуса, а били су толико тешки да се тло тресло под њима док су ходали. Два сауропода која су оставила отиске стопала вјероватно су били дугачки око осам метара.

Иако је у Сечуану откривено много фосила диносауруса из периода јуре, пронађено је много мање фосила из периода креде. Управо су у том периоду диносауруси заиста "процвјетали".

Брзи развој Кине у посљедњих неколико деценија отежао је палеонтологију, проучавање прахисторијског живота помоћу фосилних трагова.

"Ријетко се проналазе фосили у граду јер су 'прекривени' зградама. Грађевински радници их уништавају за свега неколико дана". казао је Зинг.

Локација на којој су пронађене стопе диносаура раније се користила за фарму, а стопе су биле затрпане слојевима прашине и пијеска. То их је заштитило од ерозије и штете коју чини вријеме. Прашина је уклоњена прије годину дана када је отворен ресторан. Власнику се свидио природан изглед неравног камена, тако да га није дирао нити поравнао цементом. Он је сада оградио стопе како би биле заштићене, а вјероватно ће додатно заштитити изградњом колибе, преноси Klix.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана