У Камбоџи угинуо посљедњи слатководни Иравади делфин, заплео се у рибарску мрежу

Кликс
Foto: принтскрин

Посљедњи слатководни Иравади делфин у ријеци Меконг у Камбоџи је угинуо, званично је потврђено из ове земље.

Делфин је угинуо након што се заплео у рибарску мрежу у ријеци Меконг на сјевероистоку Камбоџе, потврдили су званичници. Водени сисар је пронађен у уторак на обали ријеке у провинцији Стунг Тренг близу границе с Лаосом. Информацију је потврдило министарство за заштиту рибе у Камбоџи путем званичне странице на Фејсбуку.

Иравади делфин је познат и као делфин из Меконга, дуго је на листи угрожених врста. Друге врсте слатководних делфина могу се наћи даље низводно у Камбоџи и двије ријеке, Иравадy у Мијамару и Махакам на индонезијском острву Борнео.

Када је ријеч о Иравади делфинима у Камбоџи, њихова популација је 1997. године износила око 200, а 2020. године је пала на 89, готово сви који постоје у групи низводно од Стунг Тренга.

"Преостала популација критично угрожених слатководних делфина у камбоџанском дијелу Меконга је у стабилном стању, али се суочава с озбиљним изазовима. Најновије угинуће делфина показује колико је угрожена ова и друге врсте", изјавио је директор Ворлд Вајлдлајф Фонда Лан Мерцедо.

Реп угинулог делфина је био запетљан у рибарску мрежу недјељу дана прије угинућа, због чега није могао правилно пливати, а угинуо је због повреде и немогућности да ухвати уобичајени плијен за исхрану.

Ријеч је о делфину старом 25 година, дугом 2,6 метара и тешком 110 килограма, који је угинуо вјероватно три дана прије него је пронађен.

Осим што се запетљају у рибарске мреже, делфинима пријети и загађење, али и климатске промјене те све плића вода узрокована изградњом брана. Ове бране смањују проток воде те количину других водених врста којима се делфини хране.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана