У Израелу постоји још један затвореник X

Танјуг
У Израелу постоји још један затвореник X

Послије случаја самоубиства једног израелског затвореника који је означаван као затвореник Џ, а за кога су медији открили да је био шпијун Мосада, сада је у јавност доспјела прича о још једном таквом затворенику кога наводно држе у строгој тајности.

Ради се о Израелцима који раде у институцијама повезаним са безбједношћу и чије активности су обавијене тајном а њихово притварање показује пропуст тих организација које нису способне да спријече прекршаје као што су они због којих су ухапшени.

Израелски лист Харец преноси, позивајући се на судска документа, да је још један затвореник X држан у другом крилу затвора Ајалон, у вријеме када је тамо био и Бен Зајгир, наводни шпијун Мосада чије је мистериозно хапшење и касније самоубиство у фебруару шокирало и Израел и Аустралију, чији је такође држављанин.

Аустралијски медији, који су први објавили причу о првом затворенику Х у фебруару, навели су да је ухапшен јер је нехотице саботирао тајну операцију враћања кући тела израелских војника који су нестали у Либану.

У судским документима на које се позива Харец пише да је други затвореник већ оптужен, али не и какав злочин је починио.

Држи се под сличним условима ка Зајгир, односно име му није објелодањено, нити се зна да ли је још увијек у том затвору, пише израелски лист.

Зајгир је најпре означаван као Затвореник Х, прије него што га је аутралијска штампа идентификовала као агента Мосада.

Он је нађен објешен у блоку 15 у ћелији која би требало да је стално надгледана, како би се самоубиство спријечило.

Догодило се то у децембру 2010. године, а Израел се јако трудио да прикрије да затвореник уопште постоји и зашто је у затвору.

Други затвореник је у блоку 13 и као и у случају Зајгира о њему води рачуна безбједносна служба Шин бет и затворски обавијештајни официри.

Информација о томе је укључена у додатак транскрипта саслушања и одлука о случају Зајгира који је дао централни окружни магистрални суд на захтјев Хаареца.

Авигдор Фелдман, адвокат, који је посјетио Зајгира само неколико дана прије његове смрти, рекао је војном радију да би се извјесни закључци могли извући из чињенице да је притворени класификован као Затвореник Х. "Затвореник Х" - највећа тајна Израела

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана