У Ираку откривена древна палата сумерских краљева

Танјуг
Foto: Принтскрин

БАГДАД- Током теренских радова у Телу у јужном Ираку пронађена је "Изгубљена палата" краљева древног сумерског града Гирсуа, стара 4.500 година, заједно са више од 200 клинастих плоча.

Палата је пронађена током археолошког пројекта Британског музеја, преноси Тајмс.

Подземни остаци изгубљене палате први пут су уочени фотографисањем дроном прошле године, а у јесен прошле године идентификовани су први зидови палате од блатних опека заједно са клинастим плочама и административним записима за древни град који су однесени у Музеј Ирака у Багдаду.

Према званичницима, локација је раније била "опустошена деструктивним ископавањима из 19. вијека и сукобима у 20. вијеку".

Тим је такође открио Нингирсуов храм, Енинну, за којим су "опсједнуто трагале генерације археолога".

Сматра се да је Гирсу био насељен још 5.300 година прије нове ере и док је његов значај опао током наредних миленијума, остао је у употреби до око 200 година прије нове ере.

О храму се знало само по древним натписима откопаним прије око 140 година.

Пројекат Гирсу, који води Британски музеј, а финансира Музеј Џеј Пол Гети у Лос Анђелесу, је насљедник ирачког програма који финансирају Британци и који је успостављен 2015. године као одговор на уништавање наслеђа у Ираку и Сирији од стране Исламске државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана