У Хрватској и најтрезвенији желе да »потегну« ракију

BBC
У Хрватској и најтрезвенији желе да »потегну« ракију

Загреб - Британски BBC у анализи тешког привредног стања у Хрватској, нешто више од годину дана након уласка у Европску унију, пише да се чини неизбјежним да ће држава у 2015. ући са шест година непрекинутом рецесијом.

Сликовито описује славље уласка Хрватске у Унију уз ватромет и "Оду радости", али и напомиње како добро расположење није дуго трајало.

"Држава је запела у, чини се, бескрајној рецесији која ће и најтрезвенијег Хрвата ставити у искушење да потегне чашицу ракије", наводи британска медијска кућа и додаје да ће бити тежак задатак излазак из рецесије.

Током прошлих мјесеци аналитичари су писали о могућности да Европска унија и Међународни монетарни фонд понуде најмлађој чланици ЕУ програм помоћи.

"То ће зависити од дубоких резова у јавној потрошњи и подстицању предузетништва", објашњено је у тексту BBC-ја чији аутор сматра да ће до дубоких резова тешко доћи у години прије парламентарних избора, преноси "Вечерњи лист".

Виши директор за иновације у владиној агенцији HAMAG-BICRO, Иво Фригановић, подсјетио је да су још у процесу припреме докумената који ће држави омогућити коришћење структуралних фондова од Европске комисије и да се ту говори о око "милијарду евра годишње".

"То ће отворити много снажније финансирање за развој производа у малим и средњим предузећима у Хрватској", сматра Фригановић.

Становници у Хрватској, додаје BBC у анализи, нису имали превелика очекивања од уласка у ЕУ због дугог приступног процеса, а финансијска криза која је похарала Европу само је најоптимистичније оставила у увјерењу да ће чланство бити лијек за све хрватске економске проблеме.

Помоћник министра спољних и европских послова Хрвоје Марушић покушао је, ипак, да одбрани хрватски улазак у ЕУ чињеницом да се извоз у државе чланице у првој години повећао за 15 посто.

"Напокон смо постали дио заједничког тржишта са свим слободама", поручио је Марушић и додао да му послодавци говоре да су врло оптимистични и да већ осјећају корист, попут лакшег пословања од оног прије уласка у ЕУ.

Марушић признаје да се држава није довољно припремила да би била економски конкурентна на заједничком тржишту и како тешко проналазе равнотежу између буџетске дисциплине и штедње с једне стране и раста с друге.

"У прошлости смо имали прилично неодговорне економске политике. Но, европски семестар врло је добар инструмент за дисциплиновање", закључак је Марушића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана