У холандском селу покренут велики лов на нацистичко благо након објављивања тајне карте

Г.С.
У холандском селу покренут велики лов на нацистичко благо након објављивања тајне карте

Огорчени становници апелирали су на ловце на благо да се држе подаље након што су се спустили у холандско село Омерен у потрази за богатством потенцијално милионске вриједности, које су наводно сакрили нацистички војници током Другог свјетског рата.

Лов је покренула стара карта за коју се вјерује да открива гдје су њемачки војници можда закопали кутије са стрељивом пуне опљачканих дијаманата, рубина, злата и сребра. Руком нацртан дијаграм с црвеним X-ом који означава то мјесто дио је списа случаја који је холандски национални архив објавио тек прошле седмице.

Када су документи објављени на крају 75-годишњег раздобља повјерљивости, мапа с које је скинута ознака тајности јасно је показала да је Омерен, у источној покрајини Гелдерланд, мјесто гдје се чинило да лежи благо.

Село и његов црвени X налазили су се у близини савезничке линије фронта тoком операције Маркет Гарден 1944. године, одважног покушаја стварања копнене руте у сјеверну Њемачку.

Сада, широм Омерена постоје докази о неовлаштеним ископавањима.

Одбачена пољопривредна опрема која је вјеројатно активирала детекторе метала разбацана је око свјеже ископаних кратера, измјерених изван пољопривредног земљишта и шума.

"Доселио сам се овамо због мира и тишине", рекао је Сандер, који је шетао свог пса Боуфа. "Сада цијели свијет зна за нас".

Људи су му куцали на врата тражећи упуте до скривеног блага. Чак је видио и скупину младих како копају.

Ово подручје је већ богато историјом, рекао је Сандер. "Тамо бијелу вилу заузели су нацистички официри. Кад нове тајне изађу на видјело, људи поновно буду знатижељни."

Декласификовани документи у архиви укључују свједочење њемачког војника, који је рекао да је банку у граду Арнхему, 40 км од Омерена, погодила бомба у августу 1944., расувши садржај трезора, накит, кованице, драгоцјености драго камење и златне сатове.

Три или четири њемачка војника спремила су у џепове што су могла, рекао је и спремила своје благо у кутије за муницију и пакете хљеба - најсигурније контејнере које су имали при руци.

Касније, у посљедњим седмицама рата, њемачки освајачи су се повлачили, а војници су очито одлучили закопати благо.

Након рата холандски институт који је био основан за проналажење имовине коју су извластили нацисти наишао је на причу о младом њемачком падобранцу, идентифицираном као Хелмут Сондер. Дао је исказ и скицирао сада већ добро прегледану карту.

Сматра се да је потенцијално благо толико вриједно да је холандска држава неколико пута покушала ископати благо прије него што је карта објављена, преноси ББЦ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана