У глечеру пронађена скија стара 1.300 година

Срна
Foto: Пихабау

ОСЛО - Скије из доба прије викинга пронађене су у интервалу од седам година на планинском глечеру високом 1.000 метара на обронцима планине Дигерварден у Националном парку "Рејнехејмен", у централној Норвешкој.

Ово откриће, јединствено по себи, подудара се са праисторијском скијом пронађеном 2014. године, исте старине, а што је сада резултирало комплетним паром најбоље очуваних скија на свијету, јавила је национална телевизија НРК.

Према археолозима, скије су дугачке 187 центиметара и на најширем дијелу широке готово 17 центиметара. Направљене су од брезе и чак су задржале неке од својих везова. Друга скија је пронађена само пет метара од мјеста гдје је пронађена прва, захваљујући драстичном отапању леда на глечеру.

Да би извадили скију археолози су морали да користе цепин, оруђе које се ријетко или скоро никада користи у археолошким ископавањима. То им је омогућило да пажљиво уклоне лед и ослободе скију. "Ово је изузетно ријетко и одмах смо схватили да смо на путу до нечег врло посебног", изјавио је за НРК археолог округа Инландет Еспен Финстад.

Он је рекао да је невјероватан осјећај видјети обје скије из осмог вијека, односно из времена непосредно прије викинга. "Ово је историја свијета. Имамо двије скије са везовима, то је стварно јединствено", истакао је он. Истраживачи су нагласили да су археолошки налази сачувани у леду само ако мирује, попут огромног замрзивача из прошлости.

Финстад је рекао да се сада поставља питање шта се догодило са скијашем, ко је био он, зашто је скије оставио у планинама, да ли је доживио несрећу или је ријеч о паду, повреди, олуји.

Он је истакао да су у тој области биле познате трговинске руте, као и да је могуће да је скијаш био ловац. У овој области нису нађене само скије. Овог љета пронађено је викиншко сеоце у овим планинама. У мају, археолози су пронашли остатке пса старе око 500 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана