У Гази висок ризик од ширења вируса који изазива дјечију парализу

GS
Foto: Telegram

Блиски исток би се могао суочити са великом епидемијом вируса полио који изазива дјечију парализу уколико не буде напретка око преговора о примирју чиме би се створили услови за почетак кампање вакцинације у Гази, упозорила је данас Свјетска здравствена организација /СЗО/.

У Појасу Газе прошле седмице је пријављен први случај полија у протеклих 25 годна због чега су здравствени званичници израдили планове за масовну вакцинацију која је требала да почне прошле седмице али се од тога одустао због непрестаних борби на тој територији.

Договор око прекида ватре и ослобођењу талаца из заробљеништва палестинске милитантне организације Хамас су у застоју усљед несугласица око будућег присуства израелских снага на два коридора која пролазе кроз газу и ослобађања палестинских затвореника.

"Висок је ризик да ће се вирус проширити на Израел, Западну обалу и околне државе попут Либана, Сирије, Египта и Јордана. Потребно је веома брзо реаговати", рекао је директор програма СЗО за за искоријењење полија за источни Медитеран Хамид Џафари.

Полио је веома заразан и преноси се преко контакта са зараженим људским изметом или капи од кашља или кијања заражене особе. Може да изазове потешкоће са дисањем и парализу.

Посебно су угрожена мања дјеца. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана