У Гази откривене гробнице из доба Рима

Срна
Foto: принтскрин

ГАЗА - Грађевински радници на градилишту у сјеверној Гази открили су 31 гробницу из римског доба које датирају из првог вијека нове ере, саопштили су данас представници Хамаса, који управља овом територијом.

Гробнице су откривене у близини града Бејт Лахија када су почели радови на стамбеној области коју финансира Египат, а што је дио пакета за обнову од 500 милиона долара који је Каиро обећао након 11-дневног рата у мају између Израела и наоружаних група у Појасу Газе.

Наџи Сархан, званичник Министарства јавних радова у Гази, потврдио је проналазак и рекао да "на том мјесту постоје и друге гробнице".

Грађевински радови су заустављени, а техничари из Министарства за антиквитете и туризам Газе послати су на локацију да каталогизирају надгробне споменике и артефакте, рекли су званичници.

Сручњаци кажу да су ове гробнице вјероватно дио гробља повезаног са оближњим римским локалитетом у Балакији.

Ово откриће је посљедње у Гази, гдје је такозвани археолошки туризам ограничен због израелске блокаде уведене откако је Хамас преузео контролу у региону 2007. године.

Израел и Египат, који дијели границу са Газом, строго ограничавају проток људи у и из овог подручја, у којем живи око 2,3 милиона Палестинаца.

Прошлог мјесеца, Хамас је поново отворио остатке византијске цркве из петог вијека након вишегодишњих напора на рестаурацији уз подршку страних донатора, наводи АФП

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана