У Европи постоји много чудних правила за ковид потврде, ево неких од њих

Klix.ba
У Европи постоји много чудних правила за ковид потврде, ево неких од њих

Напори у Европи да се подстакне ваксинисање против вируса корона потврдама које доказују да је особа вакцинисана, била негативна на тесту или да је пребољела цовид створиле су брдо прописа.

Ево неких збуњујућих правила док се Европљани припремају за још једну сезону зимских празника засјењену пријетњом пандемије:

Чешке "забаве поводом свињокоља"

Ковид потврде постале су обвезне за разне јавне догађаје диљем Европе. У Чешкој је пропис проширен и на клање свиња - предбожићну традицију у којој месар долази у домове људи како би осигурао месо за празничне делиције.

Уредба каже да су сада потребне ковид потврде за учешће у овим "забавама поводом свињокоља" и да до 1.000 људи може присуствовати догађајима на којима обично има само неколико чланова породице, преноси Ројтерс.
 

Простор за плес у Енглеској

У Енглеској су ковид потврде сада потребне у ноћним клубовима и пабовима с плесним подијумима или "простором за плес".

Међутим, услов у пабовима вриједи само од 1 сат ујутро, што значи да гости могу отићи на мјесто догађаја прије тог времена како их избацивачи не би тражили потврду.

Власници клубова успротивили су се могућности да особље обилази плесни подијум како би провјерили пропуснице након 1 сат ујутро.
 

Заштићене жупе у Грчкој

Похађање божићних миса у грчким црквама постало је загонетка. Влада је у новембру донијела одлуку да невакциниани морају имати брзи тест или показати доказ о вакцинацији како би могли ићи у цркву.

Управно тијело Грчке православне цркве, гдје су многи свештеници изразили скептичне ставове о вакцинама, приопштило је да није у позицији проводити провјере на улазима у цркве.
 

Политика вакцине у Летонији

У Летонији су дужносници привремено суспендовани ако немају ковид потврду у Летонији.

До сада је суспендовано 19 општинских вијећника широм земље.
Према новим правилима, своја мјеста привремено добијају другопласирани на изборима који су их првобитно довели на власт.

Представница у националном парламенту Јулија Степаненко, суоснивачица странке Латвиа Фирст такође је суспендована


Потврда за бензинску пумпу у Литванији
 

За одлазак на бензинску пумпу у Литванији потребна је ковид потврда.

Прије је вриједило правило да људи без ковид потврда могу ући на бензинске пумпе, али само на мање од 15 минута.

У сваком случају, још увијек се може напунити аутомобил ако је могуће платити картицом на отвореном.

Људи без потврде у Литванији такође не смију ићи у велике трговачке центре, теретане или топлице. Није им допуштен улазак у ресторане, али могу купити храну за ван или користити гарнитуру за сједење - мало вјеробјатан изглед будући да температуре падају и до минус 10 ступњева Целзијевих у главном граду Виљнусу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана