У Египту дигитално одмотана мумија стара 3.500 година, научници фасцинирани открићем

The Guardian
Foto: r Sahar Saleem/University of Cairo/PA

Научници из Каира су дигитално "одмотали" мумифицирано тијело фараона Аменхотепа I, откривајући тако врло интересантне детаље. Сахар Салеем, радиологиња која је учествовала у откривању мумије, рекла је како је фараон имао уску браду, мали нос и коврџаву косу.

Посебно је нагласила да је одушевљена чињеницом да је при одмотавању открила да фараон и послије 3.500 година има запањујуће добре и очуване зубе.

Фараон Аменхотеп И је до сада био једна од ријетких краљевских мумија коју није било могуће одмотати у модерно доба. Салем је са својим тимом користила технологију скенирања 3Д ЦТ-ом, а резултати које су добили су фасцинатни те поред његовог изгледа показују сву раскош накита с којим је фараон сахрањен.

"Имао је отприлике 35 година када је умро. Био је висок 169 центиментара и имао је сјајне зубе. У својим омотима је носио 30 амајлија и јединствени златни појас са златним перлама", рекао је Салеем
Аменхотеп И је био други краљ из 18. династије и трон је преузео након смрти свог оца Ахмоса I. Његово име значи "Амун је задовољан". Египтолози кажу како је Аменхотеп размотан у 11. вијеку прије нове ере - тада су то учинили свештеници како би поправили штету коју су направили пљачкаши гробница.

Оригинална гробница Аменхотепа I никада није пронађена. Откривен је 1881. године на локалитету у Луксору, гдје су сакривене мумије краљева и племића како би их се заштитило од пљачкаша гробница. Тренутно се налази у Египатском музеју у Каиру.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана