У Дубајиу отворен "музej будућности" VIDEO

занимљивости
Foto: BBC

Музеј будућности који ће се стално мијењати и прилагођавати, али и бити простор за развој нових технологија, свечано је отворен у Дубаију у згради коју је владар Уједињених Арапских Емирата назвао „најљепшом зградом на свијету“.

Зграда Музеја будућности коју је пројектовао познати архитектонски студио из Дубаија, „Кила дизајн“, налази се на истакнутој локацији, недалеко од највише зграде на свијету, „Бурџ Калифе“, треба да буде „архитектонска и културна икона“ престонице Уједињених Арапских Емирата.

Шеик Мухамед бин Рашид Ал Мактум, потпредсједник и премијер УАЕ и владар Дубаија, заједно са престолонаследником Дубаија и замјеником премијера и министра финансија, отворио је овај култни споменик на раскошној церемонији током које је светлосним ефектима спољашња фасада Музеја претворена у умјетничко дјело.

Карактеристична елипсаста форма грађевине са отвором у средини навела је владара Дубаија да изјави да је музеј „најљепша зграда на свијету“.

Изграђена за Фондацију будућност Дубаија, зграда од седам спратова садржи комбинацију простора за излагање експоната посвећених будућности и радионица за тестирање и развој технологија у настајању.

„Музеј будућности је 'живи музеј', који се стално прилагођава и мијења, јер само његово окружење покреће сталне и итерактивне промене његових садржаја и проналазака“, рекао је Мухамед Ал Гергави, предсједник Фондације за будућност Дубаија.

Музеј има вишенаменску салу капацитета хиљду мјеста, салу за предавања са 345 места, као и бројне лабораторијске просторе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана