У дијелу јужне Француске забрањена продаја баштенских базена због несташице воде

Танјуг
У дијелу јужне Француске забрањена продаја баштенских базена због несташице воде

ПАРИЗ - Баштенски базени биће забрањени за продају у дијелу јужне Француске због све веће несташице воде.

Француски министар за еколошку транзицију Кристоф Бешу рекао је да ће департман Источни Пиринеји, који се граничи са шпанском Каталонијом, од 10. маја званично бити проглашен “кризним” нивоом суше, када ће на снагу ступити забрана прања аутомобила, заливања баште и пуњења базена, преноси ББЦ.

Објашњавајући зашто су власти одлучиле да предузму корак да забране продају баштенских базена, он је рекао да је циљ да  људе спријече да дођу у искушење да раде оно што им ионако није дозвољено – а то је да их напуне.

-Источни Пиренеји су департман у којем киша није падала цијели дан више од годину дана. Када сте у оваквој кризи, прилично је једноставно - вода за пиће и ништа друго. Климатске промјене су овде и сада. Морамо да изађемо из наше културе изобиља. Морамо да покажемо далеко више уздржаности у начину на који користимо ресурсе које имамо - истакао је француски министар.

Према његовим ријечима, око 2.000 села и градова је у опасности да ове године нема редовно снабдијевање водом, док је прошле године озбиљних проблема имало 1.000 општина, од којих је око 400 воду добијало из покретних цистерни. Лампице упозорења трепћу у Француској након што је сушна зима погоршала већ осиромашене нивое воде у 2022 години.

Кише у марту донеле су дјелимично олакшање пољопривредницима пре садње, али нивои подземних вода су и даље опасно ниски, посебно око Средоземног мора.

Само су Бретања и Аквитанија на југозападу у релативно сигурном положају. Источни Пиринеји постаће четврти округ у којем је суша званично на „кризном” нивоу. Више од 40 других - што чини скоро половину земље - већ је на нивоу “узбуне”, што наговјештава још горе несташице него прошле године.

У дијеловима округа, нивои водоносника су толико ниски да стручњаци страхују од цурења слане воде из мора и веће концентрације загађивача, што може озбиљно да наруши квалитет пијаће воде.

Предсједник Емануел Макрон је прошлог мјесеца најавио национални програм за воду и обећао инвестиције за сузбијање цурења и повећање рециклаже. Такође је изнио „прогресивну тарифу за воду” према којој би се потрошња изнад одређене количине – на примјер, за базене – наплаћивала по вишим стопама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана