У Британији највећи свјетски тест четвородневне радне недјеље

Танјуг
У Британији највећи свјетски тест четвородневне радне недјеље

ЛОНДОН - Више од 3.300 радника у 70 компанија у Уједињеном Краљевству, у распону од малих локалних предузећа до великих финансијских фирми, крећу данас с четвородневном радном недељом без умањења плате у оквиру највећег свјетског тестирања новог модела рада.

Пилот пројекат ће трајати шест мјесеци у организацији друштва "4 Дана недељно глобално", а у партнерству с тинк-тенк групом Аутономи, Кампањом 4 дана недељно и истраживачима са Универзитета Кембриџ, Универзитета Оксфорд и Бостонског колеџа, пише Гардијан.

Истраживање се заснива на обрасцу 100:80:100 – 100 посто плате за 80 одсто радног времена, у замену за обавезно одржање 100-процентне продуктивности.

Џо О''Конор, извршни директор непрофитне групе "4 Дана недељно Глобал", каже да је Велика Британија перјаница четвородневне радне недеље.

„Како излазимо из пандемије, све више и више компанија препознаје да је квалитет живота нова граница која дели конкуренцију, и да је рад са скраћеним радним временом, фокусиран на резултате, средство које им даје конкурентску предност”, наводи он.

Међу онима који учествују у овом тестирању су компаније које пружају услуге образовања, саветовања на радном мЈесту, становања, његе коже, регрутације радника у грађевинарству, пружаоци услуга хране и пића и дигиталног маркетинга....

Истраживачи ће радити са сваком организацијом учесницом у пројекту на мерењу утицаја скраћене радне недеље на продуктивност у пословању и добробит њених радника, као и утицаја на животну средину и родну равноправност.

Тестирања четвородневне радне недеље, уз подршку влада, требало би да почну касније ове године и у Шпанији и Шкотској.

Џулијет Скор, професорка социологије на Бостонском колеџу и главни истраживач овог пилот пројекта, описује овај подухват као „историјски експеримент“.

„Анализираћемо како запослени реагују на додатни слободан дан, у смислу стреса и изгарања на раду, њихово задовољство послом и животом, здравље, сан, коришћење електричне енергије, путовања и многе друге аспекате живота“, објашњава она.

Додаје да се четвородневна радна недеља генерално сматра политиком троструких бенефита – помаже запосленима, компанијама и клими.

"Наши истраживачки напори ће копати по свему томе", истиче Скор.

Ед Сиел, извршни директор Черити банке је поносан што је ово једна од првих банака у Великој Британији која је прихватила четвородневну радну седмицу.

„Већ дуго смо шампион по питању флексибилног рада... За Черити банку, прелазак на четвородневну седмицу представља природан наредни корак", поручио је он.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана