У болници у Турској користе специјалне заштитне визире и за новорођенчад ФОТО

Срна
У болници у Турској користе специјалне заштитне визире и за новорођенчад ФОТО

АНКАРА  – У Болници за женске болести “Етик Зубеyде“ на турском Универзитету здравствених наука (СБУ) у Анкари произвели су и користе специјалне заштитне визире за новорођенчад, јавља Анадолу Агенцy (АА).

Челница болнице Yапрак Устун за АА је казала како је визир за бебе направљен како би штитио новорођенчад у јеку борбе против ширења коронавируса који се најчешће преноси капљичним путем и контактом.

“Желимо заштитити наше бебе код којих имунолошки систем још увијек није потпуности развијен.

Овај визир осигурава изолацију и отклања ризик да беба буде заражена капљичним путем“, казала је Устун.

Истичући како особе заражене коронавирусом често немају никакве симптоме и како је то велика пријетња за ширење вируса, Устун је казала како новорођенчад са специјалним визиром имају сигурнији почетак живота.

“Изузетно је важно прање руку прије сваког контакта између мајке и бебе. Прије сваког контакта мајке требају прати руке најмање 20 секунди. И визири су јако добра заштита у контексту спречавања капљичног преноса вируса“, казала је Устун.

Нагласивши да Болница Етик Зубеyде“ није специјализирана за лијечење особа заражених коронавирусом, Устун је казала да се у тој установи предузимају све потребне мјере како би се заштитило особље и пацијенти.

“Заштитну опрему користе сви пацијенти, а имамо и посебне одјеле за родиље које имају симптоме налик оним који су повезани с КОВИД-19“, казала је Устун. Емина Деде Цаулак родила је недавно здраву бебу, а за АА је казала да је изузетно задовољна третманом у болници и да се осјећа заштићено. “С бебом имамо посебне унутрашње везе и не смета нам то што нам стављају на лице. Задовољни смо што се проводе овакве мјере заштите наших беба, а и нас самих“, казала је Цаyлак.

Професорица енглеског језика из Гане Фатахиyа Иддирусу је такођер родила здраву бебу у тој турској болници и бираним ријечима се захвалила руководству и особљу болнице због начина на који брину о својим пацијентима.

Коронавирус се крајем прошле године појавио у кинеском граду Вухану, а Свјетска здравствена организација је 11. марта ове године прогласила глобалну пандемију КОВИД-19.

Према подацима Универзитета "Јохнс Хопкинс", у свијету је коронавирусом заражено више од 2,56 милиона људи. Од посљедица заразе умрло је 177.500 обољелих, а излијечено је 687.456 особа.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана