У Боцвани пронађен један од највећих дијаманата на свијету

ГС
Foto: klix.ba

У Боцвани је пронађен један од највећих дијаманата на свијету. Ријеч је о 1.174-каратном дијаманту који је пронађен прошли мјесец.

Како су саопштили из канадске рударске компаније Луцара Диамонд, која га је пронашла, ово је други највећи дијамант пронађен у Боцвани. Ово је трећи дијамант од више од 1.000 карата који је пронађен на овом подручју и постат ће дио вриједне колекције дијаманата.

Прошли мјесец је у овој земљи пронађен 1.098-каратни дијамант за који се вјерује да је трећи по величини на свијету.

Представљању једног од највећих дијаманата на свијету присуствовао је и предсједник Боцване Mokgweetsi Masisi.. Директор компаније Lucara Naseem Lahri је изјавио да је овај проналазак "хисторија у настајању" и за њих и за Боцвану. Истакао је да је ријеч о висококвалитетном дијаманту, преноси Кликс.

Прије двије године је споменута рударска компанија на истом подручју ове афричке државе пронашла 1.758-каратни дијамант за који се претпоставља да је други по величини на свијету. Највећи дијамант на свијету је пронађен 1905. у Јужној Африци. То је био 3.106-каратни дијамант који је потом исјечен на мање дијелове. Неки од тих дијелова су дио круне британске краљевске породице, пише ЦНН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана