У Бенину вуду магијoм на корона вируса VIDEO

Г.С.
У Бенину вуду магијoм на корона вируса VIDEO

Храм свештеника Водун (вуду) налази се у дворишту Оуиде, духовног дома религије, у јужном Бенину. Свуда около су фетиши: сушене змије, близанци израђени од дрвета и лутка за дјевојчице у чија уста свештеник убацује цигарету.

„Да би јој помогао да дише”, објашњава г. Зинхо. Прије него што дописник Економиста има прилику да проба, њему се даје дрво мјесечине од калабаша, довољно да заборавите сва питања”

Отприлике 12 одсто Бенинежана су присталице Водуна. Много више, и муслимани и хришћани, укључују у своју праксу елементе анимистичке, политеистичке религије. Потиснут под француском влашћу, а затим за вријеме марксистичке диктатуре Матју Керекоу-а, Водун је оживио послије преласка на демократију 1990-их.

1996. године је признат као званична религија. Данас туристи из свих крајева посјећују Оуиду у јануару на годишњем фестивалу. Патрис Талон, тајкун који је постао у предсједника, прихватио је Водуна како би се представио бољим човјеком.

Вуду може дати слике крви и горчине. Жртве су основни део церемонија, као начин умилостивљења божабстава. Али, и религија има прозаичан аспект. За Бенижане из Оуиде, учествовање у церемонији да се искористи Фа („дух вјеровања”) је попут католичког доласка у цркву да чују проповијед свештеника.

Посјетиоцима за 10 долара дозвољено је да присуствују Фа церемонији господина Зинхжа. Након исплате свештеник хвата огрлицу шкољки коприва, манипулирајући њима у обрасце како би утврдио које је божанство тренутно најрелевантније.

Изненађујуће је да он убацује гранчице између ножних прстију дописника, кади и нуди више мјесечине (умјесто крвних жртвовања). Након 15 минута, свештеник је прозвао одговарајуће духове. Они, путем све више неискреног вратара, обавијештавају дописника да, како би дуже живио, треба да једе мање папаје и чешће зове свог оца.

Упркос свему томе, Оуида није поштеђен ефеката Ковид-19. Становницима се каже да остану у затвореном простору што је више могуће. Окупљања су ограничена. Туризам је опао. Али врачари су заузетији него икад, јер мјештани траже помоћ у пандемији. „Постоји већа свијест о људској крхкости”, каже Џефри Аидјиноу, водич. Објашњава да је водунски вјетар у овом тренутку посебно популаран. “Само он може разговарати са невидљивим непријатељем у ваздуху.”(kurir.rs)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана