У аустралијском градићу окупило се 20.000 људи да би посматрали потпуно помрачење Сунца

Танјуг
У аустралијском градићу окупило се 20.000 људи да би посматрали потпуно помрачење Сунца

КАНБЕРА - Око 20.000 људи окупило се под ведрим небом у приобалном граду Ексмауту на сјеверозападу Аустралије, да би рано јутрос уживали око минут у риетком потпуном помрачењу Сунца.

Удаљени туристички град са мање од 3.000 становника важи за једну од најбољих локација у Аустралији, са које може да се види помрачење које такође прелази преко удаљених дијелова Индонезије и Источног Тимора.

Међу окупљенима су били људи из цијелог свијета, који су у Ексмауту камповали данима у шаторима и приколицама на црвеној, прашњавој равници на ободу града, са камерама и другом опремом за посматрање усмереном ка небу, преноси АП.

У главном граду Индонезије стотине људи је дошло у планетаријум у Џакарти да би посматрало дјелимично помрачење, заклоњено облацима.

Спектакуларни призори Мјесеца који пролази измеђ Земље и Сунца, и на тренутак га потпуно заклања, су веома ријетки и дешавају се једном у деценији.

Посљедњи пут када су се Сунце, Месец и Земља “поредали ” у једну линију, што траје око пар минута, било је 2013, а сљедеће је тек 2031, наводи АП.

               

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана