Тврђава - Комуна за седам хиљада наоружаних породица?

Агенције
Тврђава - Комуна за седам хиљада наоружаних породица?

Група људи из америчке државе Ајдахо, уз подршку једне фабрике оружја, позива грађане да се пријаве за живот у "Тврђави" и оснују комуну, која би иза зидина по узору на средњовjековне градове примила 7.000 наоружаних породица и тако се заштитила у случају "колапса друштвеног система".

АП јавља да су се такозване "патриотске групе" појавиле у већем броју од доласка Барака Обаме на мjесто предсjедника САД, као и да обнављање дебате у америчкој јавности о контроли наоружања само појачава њихов анимозитет према Обаминој администрацији. Из Центра за контролу сиромаштва кажу да не вjерују да ће овако нешто бити реализовано.

"Људи који стоје иза овог пројекта су као 12-годишњи дjечаци који причају о кућици на дрвету или тајном граду у подземљу који ће једног дана изградити", рекао је Марк Поток из Центра, који одбацује цио пројекат као нешто потпуно неозбиљно.

Међутим, из "Тврђаве" поручују да су се већ јавиле "стотине људи" и да овај пројекат неће пропасти.

Наводно је земљиште већ обезбјеђено, а иако изградња још није започета, плановима је предвиђено да иза зидина никну фабрика наоружања, амфитеатар, пијаца, пошта, спортски терени, бројне занатске радионице, стрељане, затвор, као и стамбене јединице за око 20.000 људи, преноси "Скај".

Наводи се да је планирана и изградња писте за авионе, "командног центра", локалне банке, библиотеке, вјештачког језера, цркве, али и дома за старе, као и "јавне оружарнице"...

Све породице би имале обавезу да буду наоружане, као и да имају залихе воде и хране за најмање годину дана.

"Комуна слободе", пише на сајту "Тврђаве", на коме се осим неозбиљних скица и плана града са два прстена зидина, налазе и калкулатор за израчунавање цијене становања, као и пријавница изнад које пише "Ја сам патриота и желим да се пријавим за живот у Тврђави".

"Тврђава је растућа заједница чији су становници повезани патриотизмом, поносом због америчких особености, нашом историјом слободе коју су дефинисали Очеви оснивачи САД, као и физичком способношћу да преживе и надвладају катастрофе, како природне као што су урагани, тако и оне које изазива човјек, као што су потпуни нестанак струје или економски колапс", наводи се на сајту.

Такође, упркос томе што би живот унутар зидина мјесечно коштао између 600 долара за најскромније куће и 6.500 долара за оне највеће (у понуди су и станови у 'кулама'), наводи се да је "Тврђава" потпуно непрофитан пројекат.

Осим "кирије", "Тврђава" би приходовала и од чланарине у износу 208 долара и фабрике наоружања "III армс", која је већ основана и требало би да има постројење унутар зидина.

Иначе, један од заговорника "Тврђаве" је човек који је провео 30 мjесеци у затвору, због изнуде и илегалног посjедовања оружја, али је он одбацио наводе да је лидер пројекта.

"Велика група људи стоји иза пројекта, свако доприноси својим експертским знањем", навео је Кристијан Керодин у кратком одговору на питања агенције АП о својим везама са "Тврђавом".

За Ајдахо овакви пројекти нису потпуно непознаница јер је један огранак екстремистичке "Аријевске нације" 30 година имао своје сjедиште у истом крају, прије банкрота.

Наравно, ни потенцијалне комшије нису одушевљене пројектом о ком извјештавају бројни свјетски медији.

"Нико не може да има користи од оваквих затворених друштава", рекао је један од власника занатске радње у близини мјеста гдје је планирана изградња "Тврђаве".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана