Творац чувеног пиштоља умро у 94. години

Танјуг
Творац чувеног пиштоља умро у 94. години

ДОЈЧ-ВАГРАМ - Гастон Глок, аустријски инжењер који је изумио један од најпродаванијих пиштоља на свијету, умро је у 94. години, саопштила је данас његова компанија.

-Гастон Глок је зацртао стратешки правац „Глок групе“ током свог живота и припремио га за будућност-  саопштила је компанија додајући да је њен лидер спровео револуцију у свијету малокалибарског оружја, али и успио да успостави бренд „Глок“ као глобалног лидера у индустрији пиштоља.

У саопштењу је наведено да ће се животно дјело оснивача Глока "наставити у његовом духу".

Глок је дизајнирао и патентирао лагани полуаутоматски пиштољ од девет милиметара, који се лако пунио и могао да испали 18 метака, и убрзо стекао лојалне следбенике међу војним и полицијским особљем широм свијета.

Популарност „Глок“ пиштоља додатно је учвршћена америчком поп културом и појављивањем у холивудским блокбастерима, укључујући научнофантастични акциони филм "Матрикс 2".

Ипак, упркос популарности његовог изума, Глок је био повучени милијардер који је већину свог времена проводио на имању поред језера у Аустрији.

У медијима се појављивао ријетко, а насловним странама освануо је први пут када је један од његових пословних сарадника покушао да га убије крајем 1990-их, али и послије развода од прве жене 2011. године, и годину дана касније, када је објављена књига о његовом бизнису.

Глок, који је рођен 1929. године, студирао је машинство на колеџу у Бечу. Касније је основао посао са робом широке потрошње у граду изван аустријске престонице, а почетком 1980-их, посао се раширио на војне залихе.

„Форбс“ је процијенио Глоково лично богатство 2021. године на 1,1 милијарди долара.

Током година, заговорници контроле оружја критиковали су „Глок“ компанију због популаризације оружја које је било лако сакрити, док је истовремено, у њега могло да стане више метака у односу на сличне пиштоље других произвођача.

Глок је ријетко одговарао на критике активиста за контролу оружја, а такође је одбио да се придружи другим произвођачима оружја који су 2000. године потписали споразум о добровољној контроли оружја са владом Сједињених Америчких Држава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана