Тужан крај невjероватне романсе

Танjуг
Тужан крај невjероватне романсе

Шведска принцеза Лилијан, поријеклом из Велике Британије, чија је тридесеттрогодишња тајна романса са мужем постала најпознатија шведска љубавна прича, преминула је10. марта у 98. години.

Принцеза Лилијан била је обична грађанка и жена принца Бертила, који је умро 1997. године. Они су се срели и заљубили једно у друго у Лондону, за вријеме Другог свјетског рата, али су своју везу морали да држе у тајности деценијама, због правила у краљевској породици и могућих проблема у земљи.

Шведски Краљевски суд саопштио је да је принцеза, рођена као Лилијан Дејвис у августу 1915, преминула мирно, у сну, у својој кући у Стокхолму, пренио је Ројтерс.

Лилијан и принц Бертил морали су да крију своју љубавну везу, јер је Бертилов старији брат и насљедник престола принц Густаф Адолф, погинуо у авионској несрећи 1947, док је други брат Сигвард, изгубио правио на престо оженивши се женом из народа.

Тај стицај околности учинио је Бертила јединим насљедником престола, све док његов нећак принц Карл Густаф не постане пунољетан.

Да се принц Бертил тада оженио обичном грађанком, морао би да се одрекне права на престо, што би највјероватније изазвало кризу у земљи.

Насљедник трона Карл Густаф коначно је постао краљ 1973. и оженио се неколико година касније, када су Лилијан и принц Бертил коначно могли да се вјенчају и да као брачни пар изађу у јавност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана