Турске снаге лани заплијениле рекордних 22,2 тоне хероина и 2,8 тона кокаина

ГС
Foto: Илустрација

АНТАЛИЈА - Министар унутрашњих послова Републике Турске Сулејман Сојлу саопштио је да су турске снаге безбједности током прошле године заплијениле рекордних 22,2 тоне хероина и 2,8 тона кокаина, јавља Анадолија.

Ресорни турски министар Сојлу у Анталији је присуствовао састанку на којем су анализиране акције које су турске снаге сигурности прошле године извеле у оквиру борбе против кријумчарења дроге.

Он је казао да се борба против кријумчарења дрогом у Турској интензивирала 2017. године када је то наредио турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган који је тражио да се искористе све могућности и ресурси да се смање стопе криминалитета и смртности повезане с дрогом.

"Неуморно настављамо борбу против дроге. Смањили смо број смртних случајева повезаних с дрогом с 941 на 314. У 2021. години број таквих смртних случајева је био око 190, јер извјештаји Института за судску медицину долазе 3-4 мјесеца касније. Овај пад ће се наставити. Утростручили смо број годишњих операција и извели 217.000 у 2021. години", рекао је Сојлу.

Он је казао да су турске снаге у тим операцијама заплијениле рекордне количине дроге и наркотика.

"У 2021. години оборили смо рекорде у хисторији Републике и заплијенили 22,2 тоне хероина и 2,8 тона кокаина. Заплијенили смо и 5.5 тона метамфетамина, 8.454.308 синтетичких дрога у таблетама. Прошле године смо открили и заплијенили и 70 милијуна стабљика канабиса", казао је Соyлу.

Најавивши наставак те борбе, Соyлу је казао да ће операције углавном бити извођене дању како би нација могла видјети одлучност коју турска полиција и жандармерија имају у борби против пошасти дроге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана