Туристкињи због селфија у Помпеји пријети казна од 3000 евра

Srna
Туристкињи због селфија у Помпеји пријети казна од 3000 евра

РИМ - Туристкињи која се попела на кров централних терми, у рушевинама античког града Помпеји пријети казна од 3000 евра и затвор, пише агенција Анса.

Жена чији се лицни подаци нису саопштени попела се на кров терми да би направила селфи, а њу је у међувремену фотографисао други туриста, објавио на друштвеним мрежама, што је изазвало бурне реакције и протесте.

Покренута је истрага, зена је идентификована, али це истрага утврдити и чији је пропуст омогућио да се особе могу попети на кров конструкције страре двије хиљаде година.

Према правилима града музеја Помпеји особе не смеју да се пењу, наслањају нити да седе на остатцима куца, зидовова или било којих конструкција нити смеју да понесуо ни каменчић из града музеја.

Ова правила важе у свим музејима и археолоским парковима у Италији.

Зена на крову терми у Помпејима је други случај туриста, у задњих 15 дана, који се у музејијма, археолоским парковима, галеријама и сличним местима историје и културе, понашају као “слон у стакларској радњи”.

Почетком августа аустријски туриста је, да ни напарвио сефли, сео на оригиналну скулптуру од гипса Антониа Канове, и сломио прсте на нози скулптуре.

Сигурносне камере су снимиле аустријског туристу, види се да је схватио ста је урадио, брзо је побегао са местра, али је идиентификован као део групе туриста који су посетили музеј. Аустријски туриста је признао дело и прихватио да плати одстету.

Парламентарац и критицар уметности Витоприо Сгарби назвао је аустријског туристу “барбарским визготом” и затразио драсти;ну казну која би будуце туристе одвратила од слицних покусаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана