Тројица добитника Нобела за физику

Танјуг
Foto: Танјуг

СТОКХОЛМ - Научници Сјукуро Манабе из САД, Клаус Хаселман из Њемачке и Ðорђо Париси из Италије су добитници Нобелове награде за физику за 2021. годину због "револуционарног доприноса разумјевању сложених физичких система", саопштио је данас Нобелов комитет за додјелу награда.

Манабе и Хаселман су награђени за свој рад у области "физичког моделовања Земљине климе, квантификовања промјенљивости и поузданог предвиђања глобалног загревања", преноси агенција АП.

Другу половину награде добио је Ðорђо Париси за "откриће међуодноса поремећаја и флуктуација у физичким системима од атомских до планетарних размера". Престижна награда се састоји од доделе златне медаље и новчане награде у износу од 10 милиона шведских круна (преко 1,14 милиона долара).

Једна половина новчане награде ће припасти Манабеу и Хаселману, а преостала половина Парисију. Новчани износ награде потиче од завјештања које је оставио творац награде, шведски проналазач Алфред Нобел, који је умро 1895. године. Манабе је рођен 1931. године у Јапану, а тренутно је професор метеорологије на Универзитету Принстон у САД.

Хаселман је рођен 1931. године у Њемачкој, а тренутно ради као професор на Институту за метеорологију Макс Планк у Хамбургу. Париси је рођен 1948. у Италији, и професор је на Универзитету Сапиенца у Риму. Уобичајено је да неколико научника који раде у сродним областима дијеле награду.

Нобелову награду за физику су прошле године добили Американац Андреа Гез, Роџер Пенроуз из Британије и Рајнхард Генцел из Немачке за откриће једног од феномена свемира - "црне рупе". Нобелов комитет је јуче доделио награду за достигнућа у психологији или медицини Американцима Дејвиду Џулијусу и Ардему Патапутијану за њихова открића о томе како људско тело перципира температуру и додир. Наредних дана биће додјељене и награде за изванредан рад у областима хемије, књижевности, мира и економије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана