Тражили потопљени брод, па наишли на нешто мистериозније VIDEO

Нат.Гео.
Foto: Принтскрин

Тим из Каладан Океаник кренуо је у експедицију у Филипинско море почетком 2021. у потрази за УСС Џонстон, бродом из Другог свјетског рата који је потонуо 1944. током битке код залива Лејте.

Користећи ДСВ Лимитинг Фактор подморницу са људском посадом (исти тип подморнице коју је истраживач Виктор Весково користио да се спусти на дно Маријанског рова), научници су снимили зарон на дно Филипинског рова, гдје су радили на више од четири сата.

Током прегледања снимака које је на морском дну направила експедиција, истраживач морских дубина Алан Џејмисон са Универзитета Западне Аустралије примијетио је чудну сјенку. Послао је видео и фотографије Мајку Векионеу, зоологу са Смитсонијан института. А према обрисима створења, научник је закључио да је то лигња из рода Магнапина.

Пливала је 6,2 км испод површине мора, што је чини лигњом која је снимљена на њдубљем мјесту икада. Претходни рекордер, такође из рода Магнапина , виђен је на дубини од око 4,7 км.

Истраживачи су такође пронашли дамбо хоботнице, али су оне претходно забиљежене на сличним дубинама.

"Ово роњење је показало да неколико врста главоножаца може да живи у горњим дијеловима ових заиста дубоких океанских ровова", рекао је Мајкл Векионе.

Иако је дубокоморско возило било на одређеној удаљености од лигње, што је утицало на квалитет добијених слика, истраживачи су ипак могли да разазнају неколико важних карактеристика за идентификацију. Лигње Магнапина се одликују веома танким пипцима, као и карактеристичним држањем током пливања. Овај примјерак није био дужи од 10 центиметара, па су истраживачи закључили да је ријеч о младој лигњи.

Пронађен је и потопљени брод - истраживачи су провели неколико сати проучавајући и мапирајући остатке пловила дугог 114 метара. Виктор Весково, пензионисани поморски официр и подводни истраживач који је предводио експедицију, говорио је о изазовима.

"Олупина на великој дубини на месту где има мало кисеоника, и иако има мало загађења од морског живота, изненађујуће је добро очувана, осим штете која је настала током борбе", рекао је Весково.

Брод је постао познат по храбрости у акцијама током битке код залива Лејте. УСС Џонстон је предводио шачицу америчких бродова против колосалне флоте све док није био опкољен и уништен.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана