Трансгене свјетлеће рибе се појавиле у бразилским потоцима

Кликс
Foto: кликс

Рибе генетички модификоване да свијетле у бојама при позадинском освјетљењу велики су хит међу љубитељима акваријума, али ове рибе су се неочекивано појавиле у потоцима у Бразилу.

Флуоресцентне рибе више нису ограничене на аквариуме након што су варијације модификоване зебрице које свијетле црвеном или зеленом бојом "побјегле" из рибњака на југоистоку Бразила те се почеле размножавати у потоцима Атлантске шуме.

Ово је неуобичајен случај у којем се трансгена животиња случајно нађе и "удомаћи" у природи, а сада биолози страхују да би ова уникатна риба могла представљати опасност за природну фауну на неким биоразноликим мјестима на планети.

Еколог Џин Витулес Федералног универзитета Парана је рекао да се ради о озбиљној ситуацији те да је немогуће предвидједи еколошки утјецај. Он је забринут да би гени флуоресцентних риба могли наћи пут до "домаће" рибе те да би резултати могли бити веома штетни јер би биле видљивије грабежљивцима.

Нежељени гости су добро познати научницима који користе забрицу (Данио рерио) за развојна и генетичка истраживања. Ове слатководне рибе поријеклом су из југоисточне Азије, а научници су им додали гене флуоресцентних медуза и кораља како би их проучавали. Међутим, 2000-тих су свјетлеће рибе постале љубимци те су постале глобално доступне.

Сада су се нашле и у природи гдје се размножавају, а научници су и раније били забринути да би се то могло догодити па је њихова продаја забрањена у неким америчким државама попут Калифорније. Такођер, није их дозвољено продавати ни у Бразилу.

Године 2014. је једна свјетлеа Глофисх риба уочена у каналима близу рибњака на Флориди, но није се размножавала, вјероватно због предатора.

Бразил је много погоднији за размножавање па су свјетлеће рибе први пут уочене како пливају у потоцима 2015. године. У бразилским потоцима нема локалних предатора за зебрице, због чега се без проблема размножавају, посебно у сезони киша. Репродуктивну зрелост достижу прије него рибе из Азије, а хране инсектима, алгама, животињским планктоном и слично. Проблем је што би ускоро могле утјецати на локалне врсте риба у борби за храну или би их чак могле почети ловити као плијен.

Иако је у Бразилу продаја забрањена, локални рибњаци ипак узгајају свјетлеће рибе.

Научници с Флориде тврде да случај из Бразила мора бити "позив на буђење", али они нису превише забринути јер сматрају да ће свјетлеће рибе наићи на предаторе како буду улазиле у веће воде. Њихова боја ће их учинити видљивијим и рањивијим.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана