Топљење леда на Гренланду изазвао раст мора за 1,2 центиметра

Srna
Foto: printscreen

КОПЕНХАГЕН – Отапање гренландског леденог покривача допринијело је порасту глобалног нивоа мора за 1,2 центиметра за нешто мање од 20 година, наводи се у најновијем истраживању.

Ледени покривач Гренланда изгубио је око 4.700 гигатона од почетка мјерења у априлу 2002. године, што је довољно да потопи цијелу САД за пола метра, показују сателитски подаци програма "Грејс и Грејс-ФО" /Граце анд Граце-ФО/ до августа 2021. године.

Подаци указују на то да се лед топи, посебно на западној обали Гренланда, објавио је ове недјеље дански сајт "Полар портал" за мониторинг Арктика на "Твитеру". Једна гигатона је еквивалентна једној милијарди тона.

Ледени покривач Гренланда покрива добре четири петине укупне површине највећег острва на Земљи. Само је ледени покривач Антарктика већи.

"Полар портал" је платформа на којој данске арктичке истраживачке институције представљају налазе о стању гренландског леденог покривача и морског леда.

Гренланд је у великој мјери аутономан, али званично припада Данској. Острво је посебно погођено климатским промјенама, јер се Арктик већ загријао знатно више него било који други регион на земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана