Топ 9 занимљивости о заставама свијета

Dnevnik.hr
Топ 9 занимљивости о заставама свијета

Застава је комад тканине обојен карактеристичним бојама, које је нека држава изабрала да је представљају.

Међутим, иако се некима туђе заставе не чине посебними иза њих стоје занимљиве чињенице, које објашњавају значење боја и грбова на заставама.

Канада

Канадски лидери водили су жустре расправе прије него што су 1965. године усвојили црвено бијелу заставу с црвеним листом јавора као симболом државе.

Црвена боја преузета је с крста светог Ђорђа, који се сматра заштитником државе, а бијела боја је преузета с француског краљевског грба. Јаворов лист симболизује прекрасну канадску прироу. Барем лети...

Непал

Ово је једина држава на свијету која нема стандардну правоугаону заставу, а то је уједно и најстарија службена застава на свијету. Плави оквир заставе представља мир и хармонију, чиме она подсјећа на Буду - који је овдје рођен.

Гримизна ("јако" црвена) је национална боја. Иако неки сматрају да троуглови представљају моћне планинске врхове Хималаја - то није тако. Они су хиндуистички симбол. Мјесец и Сунце се налазе на застави због наде да ће Непал трајати тако дуго док буде Мјесеца и Сунца.

Грчка

Грци у посљедње вријеме не могу да се усагласе око много ствари па тако ни око значења заставе. Боје заставе су плава и бијела.

Док једни сматрају да плава представља прекрасно медитеранско море, а бијела куће које су никле уз обалу, други сматрају да пет пруга симболизује девет слогова у грчкој изреци "Έλευθερία ή Θάνατος" што значи слобода или смрт. Да, Грци су били и јесу ратоборан народ. Међутим, око једне ствари су сагласни - крст представља православну вјеру.

Бутан

Застава државе Бутан искаче из масе застава због - змаја. Змај се налази на црвеној и наранџастој подлози. Само име државе на локалном језику значи „змај" па је и логично да се налази на застави. Змај долази из бутанске митологије, а у својим канџама држи драгуље што представља богатство.

САД

Популарни назив америчке заставе је Бетсџ Росс, а надимак је добила по жени која је сашила прву заставу. Састоји се од тринаест водоравно поређаних црвених и бијелих пруга које симболизују тринаест првобитних држава које су прогласиле независност 1776. године.

Од почетка се у левом горњем углу налази плаво поље у ком су звјездице које симболизују број држава. У почетку их је било тринаест, да би их данас било педесет, а поређане су у формацији 6-5-6-5-6-5-6-5-6.

Бразил

Зелена подлога и жути ромб симболизују некадашњу колонијалну власт, Браганза-Хабсбуршку династију.

Некадашњи грб бразилског царства замијењен је плавим кругом са 27 бијелих звездица. Положај звијездица је идентичан положају звијезда изнад Рија 15. новембра 1889. године, а свака звијезда представља тачно одређену државу. Крилатица која се налази унутар плавог круга значи - ред и напредак.

Индонезија

Састоји се од двије хоризонталне пруге, црвене и бијеле. Боје су традиционалне, а користиле су их династије кроз историју. Међутим, постоји и неколико неслужбених објашњења зашто баш те боје. Једно је да црвена представља крв палих за независност, а бијела чистоту.

Друго објашњење је то да црвена означава физички живот човјека, а бијела духовни. Треће објашњење је да ове боје представљају свакодневне боје њихове кухиње. Црвена представља шећерне палме (шећер), а бела боја представља пиринач.

Мозамбик

Некоме ко не познаје повест Мозамбика, њихова застава чиниће се необичном, али за становнике Мозамбика симболика је јасна. Зелена представља пољопривреду, црна афрички континент, жута богатство минералима, бијела мир, а црвена борбу за независност.

Грб је јединствен у цијелом свету и има дубоку симболику. Жута звијезда представља социјализам који влада земљом. Књига представља образовање и чежњу за даљим напретком земље. Мотика представља сељаке и пољопривреду, која је темељ ове сиромашне земље. На грбу се налази још и калашњиков - који симболизује одлучност земље да се бори за слободу.

Панама

Боје панамске заставе су црвена, плава и бијела. Подијељена је у четири једнака дијела, два бијела и један плави и црвени. Плава и црвена боја представљају боје главних политичких странака. Плава звијезда представља чистоту и честитост, а црвена власт и закон у земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана