Тоне симбол Лондона

ПРИРЕДИО: Миленко Киндл
Тоне симбол Лондона

Чувени лондонски торањ Биг Бен, који има проблеме са нагибом конструкције, промијениће име у "Елизабетин торањ" у част 60 година владавине краљице Елизабете Друге.

- Парламент је поздравио приједлог да се торањ преименује у "Елизабетин торањ" у знак признања Њеном величанству и обиљежавања дијамантног јубилеја, а ова одлука биће реализована на одговарајући начин у догледно вријеме - рекао је портпарол парламента.

Иначе, градња Биг Бена довршена је 1859. године, а име је добио по огромном звону које се налази унутар торња високог 96 метара. Име је добио по политичару Бенџамину Холу који је због свог стаса добио надимак Биг Бен.

- Сматрам да је ово прикладан начин одавања почасти краљици у овој јубиларној години и ономе што је она дала нашој земљи - рекао је британски премијер Дејвид Камерон.

Данас се Биг Бен налази у малим проблемима - подземни радови испод торња, укључујући градњу канализације шездесетих година 19. вијека те градња паркиралишта за парламентарце у седамдесетим годинама 20. вијека, учинили су своје.

Грађевина висока 96 метара почела је да тоне у земљу, и то неједнако, па је у земљу више пропала на сјеверној него на јужној страни.

Откривено је то у извјештају које су наручили Лондонска подземна жељезница и парламент.

Не само да торањ пропада, већ то чини све брже.

Од 2003. године нагиб се повећава за 0,9 милиметара на годину, док је прије тога дугогодишњи просјек био 0,65 милиметара.

Биг Бен је према сјеверозападу нагнут за скоро пола метра, што је довољно да се нагиб може видјети голим оком, наводе британски медији.

Стручњаци ипак истичу да је паника непотребна - ако Биг Бен настави да тоне овим темпом, требаће му око 4.000 година да достигне нагиб Кривог торња у Пизи, а још више да се сруши.

Занимљиво је да је Биг Бен, како гласи популарни назив овог торња, већ мијењао своје име у част владара, те је тако приликом обиљежавања дијамантског јубилеја краљице Викторије умјесто Краљев торањ назван Торањ Викторија.

Грађевину је дизајнирао архитекта Огастус Пјуџин. Биг Бен је изграђен у неоготичком стилу. Првих 61 метара куле изграђено је од опеке обложене каменом.

На бази сваког од сатова позлаћеним словима на латинском језику пише: "Domine Calvam Fac Reginam Nostam Victoriam Primam", што у преводу значи: "Боже, чувај нашу краљицу Викторију".

Механизам сатова завршен је 1854. године, али сама кула била је готова тек четири године касније 1858. године. Сатови су почели радити 7. септембра 1859. године.

Током Другог свјетског рата њемачки бомбардери гађали су Вестминстерску палату, тиме су оштетили и два сата и поједине дијелове крова.

Анкета

Биг Бен је симбол Лондона и Уједињеног Краљевства. Појављивао се у многим филмовима попут "Операције Гром (1965) с Џејмсом Бондом. У анкети у којој је учествовало 2.000 људи проглашен је за најпопуларнију знаменитост у Уједињеном Краљевству.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана