Титушке - улични борци на платном списку владе

Тања Милаковић
Титушке - улични борци на платном списку владе

У украјинској политичкој кризи, која постаје све крвавија, група претежно младих људи познатих као "титушке" лута улицама.

 Носећи фантомке и тренерке "адидас" витлају бејзбол палицама и другим моткама којима плаше и нападају демонстранте. Они су наводно на платном списку украјинске владе, спроводе насиље заједно или под будним оком озлоглашене специјалне полицијске јединице Беркут (златни орао), пише "Форин полиси".

Припадници ове групе понекад, наводно, служе држави као провокатори, представљајући се као насилни, антивладини демонстранти, како би оправдали бруталну полицијску тактику гушења протеста.

- Ти момци су бацили прве Молотовљеве коктеле и за то су плаћени - рекао је Сергеј Андривенко, који чува барикаде у Кијеву. Он је рекао да је по томе како су одјевени било очигледно да не припадају "Еуромајдану", протестном покрету против украјинске владе.

- Превише је хладно да би се у таквој одјећи овдје боравило два мјесеца - казао је Андривенко.

"Титушке" су се прво појавиле као приватна гарда и плаћена подршка Јануковичеве Партије региона. Младићи су регрутовани, често преко спортских клубова у сиромашнијим источним областима Украјине и аутобусима довођени у Кијев да би се повећао број присталица режима на улици и пружило обезбјеђење на провладиним окупљањима. Међутим, након ескалације тензија у Украјини, држава је претворила "титушке" у милицију за уличне борбе.

Прецизан број "титушки" није познат, али процјене које износи украјинска штампа указују на то да их има до 20.000. "Еуромајдан СОС", организација која прати нападе на новинаре, пријавила је засједе "титушки" у области око протестних барикада.

Ана Најстат из "Хјуман рајтс воча", која спроводи истраживање на терену, каже да су "титушке" повезане са нападима на макар шест новинара у Кијеву. У источним градовима - Одеси, Харкову и Дњепропетровску, напади "титушки" су готово свакодневна појава.

"Форин полиси" пише да су добили име по Вадиму Титушку, "спортисти" који је у мају 2013. осуђен за напад на двојицу новинара. На суђењу је откривено да је Титушко тајно плаћен да "штити" провладин митинг у вријеме напада. Осуђен је на три године затвора, а држава је прошла некажњено.

Амерички лист подсјећа да пракса плаћања цивила, посебно спортиста попут Титушка, да одрађују прљави посао за владу, има дугу историју у постсовјетском добу. Када се совјетски систем срушио, финансирање је укинуто и стотине хиљада спортиста није имало шта да ради. Брзо су нашли посао у растућој украјинској сивој економији, под контролом организованог криминала те државе.

Упркос покушајима реформе послије Наранџасте револуције 2004, било је тешко прекинути чврсту везу између организованог криминала и државе. А од када је Виктор Јанукович дошао на власт 2010, држава је великом брзином поново утонула у корупцију, оцјењује лист.

- Линија између државе, бизниса и криминалних елемената у Украјини је веома замагљена - каже програмски директор Амнести интернешнела за Европу и централну Азију Џон Далхусен. Сматра да су извјештаји о повезаности "титушки" и државе "изузетно забрињавајући".

Осим за нападе на демонстранте и изазивање насиља, "титушке" се оптужују за кампању застрашивања, укључујући паљење аутомобила опозиционих активиста. Дмитро Јовдиј, адвокат Дмитра Булатова, активисте "Еуромајдана" којег су непознате особе отеле и пребиле, каже да су "титушке" застрашивале његовог клијента уочи његовог нестанка.

- Линија између државе, бизниса и криминалних елемената у Украјини је веома замагљена - додао је Јовдиј.

Судија

Украјински окружни судија Александер Лободенко, који је недавно изрекао казне кућног притвора за неколико политичких демонстраната, убијен је ове седмице у оружаном нападу непознатих особа. Полиција је покренула истрагу о овом убиству и саопштила да је Лободенко вјероватно убијен због свог рада у суду. Није речено која би одлука овог судије могла бити мотив за напад. Лободенко је осудио двојицу проевропски оријентисаних активиста 28. јануара на по два мјесеца кућног притвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана