Тирол - ново жариште јужноафричке варијанте вируса корона

Срна
Foto: Илустрација

БЕЧ- Аустрија је упозорила да се не путује у алспку покрајину Тирол осим у ванредним ситуацијама због појаве такозване јужноафричке варијанте вируса корона, саопштила је данас Влада.

Власти Тирола, покрајине познате по зимским спортовима, до сада нису могле да објасне како је варијанта вируса стигла у долину Цилер, популарно туристичко подручје.

Аустријске жичаре и скијашки лифтови отворени су од 24. децембра, али су хотели затворени за све, осим за пословна путовања, док ресторани могу да послужују само храну за понијети.

До сада су у Тиролу потврђена 293 случаја јужноафричке варијанте, а процјењује се да је тренутни број активних случајева најмање 140, наводи се у владином саопштењу.

"Влада упозорава против путовања у Тирол како би спријечила ширење јужноафричке варијанте. Од свих грађана се тражи да ограниче путовања до Тирола", рекао је аустријски канцелар Себастијан Курц.

Аустријски план вакцинације против вируса корона у великој мјери се ослања на вакцину "Астра Зенеке", мада су истраживачи са Универзитета Витватерсранд и Универзитета Оксфорд открили да пружа само минималну заштиту у случајевима благе или умјерене инфекције јужноафричком варијантом код младих особа.

Јужноафричка Република обуставила је планирану вакцинацију вакцином "Астра Зенеке", као одговор на ту анализу, распирујући бојазан од могуће дугорочне борбе мачке и миша са тим патогеном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана