Тинејџери осуђени на 12 година тешког рада због гледања јужнокорејске серије

Танјуг
Тинејџери осуђени на 12 година тешког рада због гледања јужнокорејске серије

ПЈОНГЈАНГ - Сjеверна Кореја јавно осудила двојицу тинејџера на 12 година тешког рада због гледања јужнокорејских серија које су у тој земљи забрањене, тврди ББЦ на корејском језику позивајући се на снимке истраживачког института САНД који ради са људима који су пребjегли из Пјонгјанга.

Видео снимак, за који се претпоставља да је настао 2022. године, приказује двјицу 16-годишњака с лисицама на рукама пред стотинама ученика на отвореном стадиону, као и полицајце у униформи који су тинејџере прекорили јер нису "дубоко размислили о својим грешкама".

Достављени снимак је, наводно, дистрибуиран у Сjеверној Кореји ради идеолошке едукације и упозорења грађанима да не гледају "декадентне садржаје", а укључује и наратора који понавља државну пропаганду.

Полицајци су, како пише ББЦ, такође, именовали тинејџере и открили њихове адресе.

Малољетници који су на тај начин прекришили закон раније су били слати у омладинске радне логоре, а казна је обично била мања од пет година. Међутим, 2020. године Пјонгјанг је донио закон према којем се гледање или дистрибуција јужнокорејског забавног програма кажњава смрћу.

Саговорник ББЦ који је побјегао из Сјеверне Кореја, раније је изјавио да је био присиљен да гледа како убијају 22-годишњака из ватреног оружја, због, како је рекао, оптужбе да је слушао јужнокорејску музику и са својим пријатељем дјелио јужнокорејске филмове.

Становници Сјеверне Кореје почели су да уживају у јужнокорејским забавним садржајима током 2000-тих, када је Јужна Кореја проводила "политике сунца" нудећи безусловну економску и хуманитарну помоћ сјеверном сусједу.

Сеул је ту политику окончао 2010. године, рекавши да та помоћ није стизала до обичних грађана Сјеверне Кореје којима је била намијењена, као и да није резултирала никаквим "позитивним промјенама" у понашању Пјонгјанга.

Ипак, јужнокорејски забавни садржај наставио је да стиже до Сјеверне Кореје преко Кине.

"Ако вас ухвате док гледате америчку драму, можете се извући помоћу мита, али ако гледате корејску драму, бићете убијени", навео је сјевернокорејски саговорник који је успио да пребјегне из своје земље.

Јужнокорејска забава, укључујући ТВ серије, забрањена је у Сјеверној Кореји, док су овакви снимци ријетки јер Сјеверна Кореја забрањује да фотографије, видео и други докази о животу у земљи процуре у спољни свијет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана