Тим ИАЕА у Јапану разматра план уклањања отпадних вода из Фукушиме

ГС
Foto: Илустрација

ИСТАНБУЛ - Тим Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) стигао је у Јапан како би разговарали о плановима те азијске земље за уклањање отпадних вода из оштећене нуклеарне електране у Фукушими у море, преноси Анадолија.

Радна група ИАЕА се састала са званичницима јапанског министарства економије, трговине и индустрије, министарства вањских послова и компаније задужене за рад творнице.

"Радна група ће провести преглед на објективан, кредибилан и научно заснован начин и помоћи у слању поруке транспарентности и повјерења људима у Јапану и шире", рекао је Густаво Карусо, директор и координатор у Одјељењу ИАЕА-е за нуклеарну безбједност.

ИАЕА је раније саопштила да ће њен тим остати до петка у Јапану како би одржали техничке разговоре и посјетили електрану у Фукушими.

Јапан је прошлог априла објавио да планира испустити нуклеарни отпад у море, што је изазвало велике критике Кине, Јужне и Сјеверне Кореје и међународних тијела, укључујући УН.

САД су, међутим, подржале приједлог Јапана, који је услиједио након година преговора о томе како се ријешити више од милион тона воде накупљене у нуклеарном комплексу Фукушима након оштећења изазваног огромним потресом и цунамијем у марту 2011.​​​​

Јапан жели да ИАЕА проведе "строгу и транспарентну процјену", рекао је Keiichi Yumoto, из јапанског Министарства индустрије.

"Кључно је добити оцјену од објективног међународног тијела, јер постоји забринутост јавности у вези с планираним испуштањем пречишћене воде", рекао је Yumoto.

Рафаел Мариано Гроси, генерални директор ИАЕА, рекао је да агенција жели "подржати Јапан прије, за вријеме и након пуштања воде".

Радну група ИАЕА чини особље из различитих одјела и лабораторија, као и 11 независних и међународно признатих стручњака из Аргентине, Аустралије, Канаде, Кине, Француске, Маршалских острва, Јужне Кореје, Русије, Велике Британије, САД-а и Вијетнама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана