Тихи убица Амазона

Aгенције
Тихи убица Амазона

Највећи убице Амазонске прашуме нису велики шумски пожари које људи пале приликом крчења шуме, већ тихи пожари који изједају дрвеће попут рака.

Тихи пожари нису тако драматични као пакао који људи стварају приликом крчења шуме, али снимици NASA-иних сателита откривају да ови скривени пожари уништавају неколико пута веће површине од великих пожара.

Тихи пожари уништавају вегетацију на нижим шумским нивоима. Ватра полако уништава вегетацију, крећући се само метар или два у минути, убијајући тако 10 до 50 одсто дрвећа у области.
Ове пожаре је веома тешко открити, будући да је једини траг који остављају танки дим изнад шумских крошњи. Ипак, Даг Мортон из NASA-е водио је тим који је развио начин праћења фреквенције тихих пожара на основу података са сателита. Између 1999. и 2010. године, ови пожари су прогутали 85.500 квадратних километара шуме, односно 2,8 одсто укупне површине шуме.

Узроци ових пожара су комбинација сухих климатских услова и присуства људи, који ватру иницирају на разне начине. Истраживачи нису открили никакву везу између великих и тихих пожара.

"Уколико мислите да крчење шуме пожарима знатно повећава ризик од пожара у сусједним подручјима, то није истина. У аутохтоним резерватима, гдје се шума не смије дирати, постоји велики број тихих пожара. Људска присутност у сухим климатским суловима представља прави ризик од пожара, невезано за процес крчења шуме", рекао је Мортон.

Температура површине мора може помоћи у прогнозирању сезоне пожара у Амазону. Виша температура површине мора често је повезана са већим бројем пожара. Ова година би могла бити гора од уобичајеног просјека, прогнозирају научници.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана