Тихи рат на Острву – серија „Круна“: Чарлс хтио да Елизабета абдицира; Бакингемска палата: Експлоатишу нас

ГС
Foto: Танјуг

Творци и глумачка екипа серије „Круна“ одбацили су критике да „Нетфликсова“ серија експлоатише британску краљевску породицу након смрти краљице Елизабете Друге.

Предстојећа пета сезона Круне бавиће се једним од најгорих периода у новијој историји британске монархије, укључујући и развод између тадашњег принца Чарлса и принцезе Дајане.

Критике на рачун серије почеле су прошлог мЈесеца када је Дејли телеграф објавио текст у којем се наводи да је Бакингемска палата забринута због одлуке аутора Круне да да покажу свеопшти рат између Чарлса и Дајане.

Британски лист тада је цитирао неименованог пријатеља садашњег краља Чарлса који је назвао серију „експлоататорском“.

Ове недеље, критикама се придружио и бивши британски премијер Џон Мејџор, описујући Круну као „гомилу глупости“.

У јавност је прије тога испливала информација да ће прва епизода нове сезоне имати измишљену сцену у којој се принц од Велса састаје са Мејџором 1991. године и жали му се на дужину владавине своје мајке и да кује завјеру да је примора на абдикацију. 

Услиједиле су бројне критике да серија „чини велику штету перцепцији историјских догађаја као и томе како људи гледају на краљевску породицу“.

Аутор Круне, Питер Морган, и глумци Елизабет Дебицки и Доминик Вест, који играју Дајану и Чарлса, одбацили су тврдње да је серија безобзирна према краљевској породици.

„Мислим да сви морамо да прихватимо да су 90-те биле тешко вријеме за породицу, као и да краљ Чарлс скоро сигурно има неке болне успомене из тог периода. То не значи, међутим, да ће га историја памтити у лошем свјетлу. Гајим огромно саосећање са човеком у његовом положају, као и са читавом породицом“, истакао је Морган.

Екипа серије се спремала да почне са снимањем шесте сезоне, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана