Такмичење у излежавању у Црној Гори улази у трећу седмицу: Осам учесника лежи више од 300 сати

ГС
Такмичење у излежавању у Црној Гори улази у трећу седмицу: Осам учесника лежи више од 300 сати

Ово је такмичење по којем је Црна Гора јединствена у Европи, а посебно је занимљиво због прихваћеног стереотипа о овој нацији да су лијени

 Прошлогодишњи рекорд у такмичењу у излежавању у Црној Гори оборен је прошле седмице, а укупно осам такмичара који још увијек учествују, постављају нове рекорде. Данас је 14. дан такмичења, а осмеро најупорнијих за награду од 1.000 еура лежи већ 317 сати.

Киша, пад температуре, а прије тога екстремно високе температуре, нису пореметиле такмичарски дух учесника такмичењу у излежавању које се одржава у црногорском Етно-селу Брезна, које се налази између Никшића и Плужина.

Екипа Анадолије данас је посјетила такмичаре у овом етно селу. Простор испод старог јавора, учесници су због кише замијенили са лежањем у затвореном простору.

"Не планирамо да устанемо"

Психолошка игра траје, а једна од осам преосталих учесница, Лидија,  истиче да још не планира да устане.

- Данас је 14. дан, лежимо већ 317 сати. Не планирамо да устанемо. Сви се чуди, али ми и планирамо да за Нову годину китимо јавор. Добра је атмосфера, навече пустимо музику на звучнике и лежећи играмо - каже Лидија.

У игри за побједу је и побједница из 2021. године Дубравка Алексић из Подгорице.

- Нико од нас није уморан, сви су оптимисти као првог дана. Сви се надамо побједи, а да се нико не брине, сви смо здраво и добро - каже Дубравка.

На питање још колико мисли да ће моћи да издрже у лежећем положају, Дубравка каже да она жели да иде до краја.

Побједу очекује и Јован из Крушевца. Каже да су у старту размишљало о награди, али да након пет или шест дана, новац престаје да буде битан.

Прихваћање стереотипа о нацији

- Више је ово неки психолошки рат, прије свега са самим собом, па са другима - сматра Јован.

Ово је такмичење по којем је Црна Гора јединствена у Европи, а посебно је занимљиво због прихваћеног стереотипа о овој нацији да су лијени.

Правила су таква да је учесницима забрањено да устају, но дозвољено је спавање, читање књига, храна и пиће. На сваких осам сати, такмичарима је дозвољено да оду у тоалет.

Рекорд до ове године држала је Подгоричанка Дубравка Алексић, која је лежала 117 сати.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана