Тајни живот Мосула под заставом ИД

Агенције
Тајни живот Мосула под заставом ИД

Британски BBC је објавио серију тајно снимљених снимака који приказују како се заиста живи у Мосулу, ирачком граду под контролом Исламске државе.

Дописник британског медија Гади Сари је снимио кадрове уништавања џамија, напуштених школа и жена које мушкарци приморавају да потпуно покрију све дjелове тијела.

Становници Мосула су му рекли да живе у страху од казни, пошто је терористичка група установила стриктно поштовање шеријатског закона.

Једна од жена која је кришом снимљена јесте Хана, која је навела да је Исламска држава веома стриктна када су у питању правила одијевања за жене.

"Жене морају од главе до пете да буду прекривене црним... Једног дана ми је било досадно код куће, тражила сам од супруга да ме изведе напоље, чак и ако сам морала да носим пуну опрему. Док сам се спремала, он ми је рекао да морам да носим и ниџаб преко лица... Тек у ресторану, у који смо сјели да ручамо, могла сам да откријем лице, али не задуго. Газда ресторана је замолио мог супруга да ми нареди да вратим вео на лице пошто у сваком тренутку у локал може да упадне инспекција Исламске државе. Када смо кренули кући, видјела сам избезумљеног човјека који је у мору црнила покушавао да нађе своју ћерку која се изгубила", навела је Хана.

У медијима су се прије неколико мјесеци појавиле фотографије уништених хришћанских цркава. Дописник BBC-ја се увјерио у то да џихадисти покушавају на све начине да униште хришћанску културу, а једна од често коришћених метода јесте спаљивање књига.

"Људи у граду знају да имам много књига. Стално сам попуњавала колекцију, а онда су џихадисти кренули да нас тероришу. Морала сам да напустим Мосул, а у Ирбилу сам чула да су џихадисти конфисковали моју кућу и обиљежили је знаком 'Н', што значи 'Насрани', а то је ријеч коју они користе за хришћане. Звала сам пријатеље да покушају да спасу моје књиге. Било је касно, све су испразнили...", навела је Маријам, која је у Мосулу радила као гинеколог.

Поред уништавања добара других култура, џихадисти су били немилосрдни и према муслиманима који нису жељели да прихвате њихову власт.

"Када су преузели град и почели са применом закона калифата, почела су масовна кажњавања, забрањено је пушење, за крађу је одсјецана рука, силоватеље су бацали са зграда, а жене каменовали. Људе су приморавали да гледају то. Много њих су ухапсили, али људи не смију да причају о томе. Плаше се", рекао је Заид.

Своја искуства из затвора ИД пренио је Фуад.

"Једног дана су дошли у моју кућу и тражили мог брата. Нису могли да га нађу па су мене одвели у затвор. Мучили су ме, један ме је тукао док се није уморио. Ударали су ме кабловима и психички мучили. Када се мој брат предао, испоставило се да је био лажно оптужен. Ја сам остао у затвору још неко вријеме", навео је Фуад.

Промјена закона донијела је и промјену животних навика. У Мосулу више није тако лако наћи гориво, смеће је свуда уоколо, зграде порушене у борбама џихадиста и владиних снага нико не поправља, а већина школа је затворена.

"Све се промјенило... Они који су радили у војсци или на дан више не раде, јер се све промјенило. Нема посла. Богати се ослањају на своје уштеђевине, а сиромашни су остављени на милост богу. Изгубио сам посао и престао са студијама. Све је забрањено и ја сада сједим код куће. Мој брат је добио 20 удараца бичем јер није затворио своју продавницу за вријеме молитве... Па, не можете успоставити религију силом", казао је Хишам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана