Тајни списи – НАТО спреман да интервенише на Балкану

Агенције
Тајни списи – НАТО спреман да интервенише на Балкану

Повјерљиви документ НАТО о сигурности на Балкану у који је хрватски "Вечерњи лист" ексклузивно имао увид усвојен је на састанку шефова дипломатија овог мјесеца.

НАТО је спреман да оперативно интервенише на Балкану кад то буде потребно како би спречио међуетнички сукоб и промовисао сигурност и стабилност, пише у тајном документу НАТО о ситуацији на западном Балкану, преноси "Спутњик" наводе хрватског листа.

Документ, у који је "Вечерњи лист" ексклузивно имао увид у Бриселу, расправљен је и усвојен на састанку министара спољних послова овог мјесеца, а у њему се детаљно описују двије врсте претњи с којима су суочене државе у југоисточном хрватском сусједству: дестабилизирајуће понашање Русије и растући екстремизам и радикализација као посљедица повратка страних бораца из Сирије и Ирака.

Не открива се детаљније шта значи да је савез спреман да оперативно интервенише, али извори неслужбено говоре да је нагласак на промовисању сигурности и стабилности те да не треба то ишчитавати као пријетњу, већ као поруку одвраћања потенцијалних претњи које ће НАТО, очито је из те формулације, интензивно пратити на западном Балкану.

У документу се наводи број од „приближно 260 страних бораца" који су из БиХ отишли у борбу на страни терористичких организација ИД и Ал Каиде у Ираку и Сирији. То је податак с краја 2015. године.

Кад је ријеч о другом разлогу за забринутост земаља чланица НАТО-а ситуацијом на западном Балкану, у повјерљивом документу наводи се да је приступ Русије најчешће усмјерен према српском становништву у региону. Међу Србима руске поруке имају највећи одјек, додаје се у документу.

НАТО уочава „пораст руских активности на западном Балкану, које укључују дестабилизирајуће понашање".

У дијелу документа који говори о Србији наводи се да је подршка Срба том војном савезу веома ниска, што је, наравно, посљедица НАТО бомбардовања Србије пред крај владавине Слободана Милошевића. Али, НАТО препознаје потребу да подстиче додатну, снажнију него икад прије, политичку сарадњу са Србијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана