Тајне кројења врхунских мајстора

Борис Ђурић, bostonherald.com
Тајне кројења врхунских мајстора

У свијету женске моде Лондон каска за осталим модним центрима свијета. Њему мањка висока мода Париза или луксузни брендови Милана. Ипак, када је ријеч о облачењу мушкараца, ниједан други град не може парирати главном граду Велике Британије.

Са богатом историјом кројења одјеће за краљеве, војне генерале и најбогатије људе свијета Лондон данас представља центар моде за мушкарце. Он је такође мјесто гдје се први пут појавио смокинг, шешир полуцилиндар и одијело из три дијела.

Када су познате модерне дизајнерске куће, као што су "Александар Меквин" и "Бурбери", недавно организовали своје модне ревије за наступајућу сезону, многи посјетиоци нису знали да се њихови модни подијуми налазе само неколико блокова од елитних кројачких кућа које су вијековима усавршавале своја умијећа прављења одјеће за мушкарце.

Савил Роу, улица у којој се налази неколико десетина кројача и живи музеј енглеске љубави према луксузној одјећи за мушкарце, има дуговјечну традицију у облачењу чланова краљевске породице, као и оних који практикују спортове за џентлмене као што је јахање и лов на дивље животиње.

Многи нови модели модерних дизајнера укључују најбоље елементе класичних лондонских кројача. То и не треба да чуди, јер многи од њих, као што је познати Александар Меквин, учили су занат управо у Савил Роуу. Тако је Меквин када је имао 16 година дошао да гледа како кројачи компаније "Андерсон и Шепард" праве изузетна одијела и ту је остао двије године.

Многи данашњи студенти дизајна настављају традицију шегртовања код лондонских кројача са педигреом и уче основе кројења и шивења код најбољих кројача.

- Кад год причамо о запошљавању и учењу заната увијек прво студентима помињем Савил Роу - објашњава Крис Ноу, који предаје предмет мушка одјећа на престижном колеџу Централ Сен Мартинс.

Једно од најбољих дјела кројача из ове улице је фрак чији је предњи дио изрезан да би се лакше могао носити као коњички капут. Касније је из њега настао сако.

Ту су и брог ципеле које потичу из руралних крајева Шкотске, а које су лондонски кројачи уврстили у колекцију урбане одјеће које је носио краљ Едвард Осми. Краљ их је носио углавном када је играо голф, а након тога почели су их носити џентлмени у Британији и Европи.

"Хенри Пол" је била продавница одјеће која се отворила на Савил Роуу 1846. године. У њој се и дан-данас чувају наруџбе који датирају из средине 19. вијека. У овој продавници одјећу су наручивале многе познате личности као што је Наполеон, банкар Џ. П. Морган, Винстон Черчил и Шарл де Гол.

- Мушкарци из овог града су увијек пазили шта облаче. Ниједан други град на свијету нема оваку улицу намијењену мушкој моди као што има Лондон - објашњава старији менаџер Симон Канди.

Његови кројачи и дизајнери имају велику улогу у измишљању и популаризовању многих трендова. Лок и Ко, основани 1676. године, представљају најстарију продавницу шешира на свијету. Ова компаније је помогла у креирању шешира полуцилиндра средином 19. вијека.

Кројачи Хенрија Пола дизајнирали су смокинг за Едварда Осмог да би имао одијело које је носио током "информативних" вечера. Ту је и популарни кишни мантил, који је дизајнирала кућа "Бурбери" и који су први носили војници током Првог свјетског рата. То је њихов најбоље продавани производ и "Бурбери" сваке године представља модерне и измијењене верзије кишног мантила.

Ова дизајнерска одјећа по мјери није баш приступачна просјечним мушкарцима. Упитан за савјет какву одјећу треба да носе мушкарци који немају дубоке џепове, Канди каже да се треба инвестирати у квалитет, а не у квантитет." - Постоје три ствари које вам требају у животу. Добро свакодневно одијело, џемпер по мјери или сако и смокинг - додаје времешни Канди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана