Тајна војска Пентагона: Пркосе законима, “највећа сила коју је свијет икада видио”

ГС
Тајна војска Пентагона: Пркосе законима, “највећа сила коју је свијет икада видио”

Војска Сједињених Америчких Држава користи широку мрежу војника, цивила и плаћеника које користи за тајне мисије у иностранству и на својој територији.

Такође, они се користе и за манипулацију на друштвеним мрежама. Како јавља Њузвик, овај лист је послије двогодишње истраге дошао до сазнања да америчка војска наводно користи око 60.000 тајних оперативаца, који у већини случајева користе лажне идентитете приликом извршавања задатака, преноси Раша тудеј.

Према писању америчког листа, Пентагон користи оперативце у “реалном животу”, али и у виртуелном свијету, а неки су чак постављени у приватним бизнисима и познатим компанијама.

Овај програм је наводно 10 пута већи од тајне службе ЦИА, чиме је постала “највећа тајна сила коју је свијет икада видио”, тврди Њузвик.

Међутим, како се наводи, права величина овог обавјештајног апарата “армије у сенци” и даље остаје чувана тајна. Нико не зна колика је величина тог програма, а амерички Конгрес никада није одржао саслушање у вези са ослањањем војске на овај сегмент.

Њузивк пише да скоро да нема никакве транспарентност у дјеловању овог дијела војске, и истиче да тај ангажман пркоси “америчким законима, Женевским конвенцијама и правилима ратовањима”.

Претпоставља се да половина ових снага чини особље за специјалне операције који јуре терористе у ратним зонама и дејствују у „црвеним тачкама” као што су Сјеверна Кореја и Иран.

Војна обавјештајна служба наводно чини други највећи дио те “тајне војске”, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана