Тајна гробница кинеског цара крије још 20 теракота војника, могло би их бити много више

Кликс
Foto: shutterstock

У Кини је пронађено нових 20 теракота војника, а могло би их бити много више, чак неколико хиљада.

Теракотна војска је колекција хиљада војника у стварној величини, коња и кочија које осликавају војску првог кинеског цара Куин Ши Хуанга из династије Куин. Ова војска датира из 3. вијека прије Христа, а откривена је 1974. године када су локални фармери покушали ископати бунар источно од гробнице цара.

Досад су археолози пронашли готово 8.000 скулптура војника. Међутим, недавно их је откривено још 20 у добром стању те су транспортоване у просторију за заштиту и рестаурацију. Међу скулптурама су генерал и средње рангирани војни официр.

Двадесет војника пронађено је у јами бр. 1 Теракотне војске у Xиану. Укупна површина јаме износи 14.260 квадратних метара па стога постоји могућност да се у наредном периоду пронађе много више нових војника, чак до 6.000.

Ова армија прављена од теракоте сматра се једним од највећих археолошких открића у историји те је под заштитом УНЕСКО-а од 1987. године. Састоји с еод 8.000 статуа војника, 150 коња коњице, 130 кочија које вуку коњи, као и од велике количине оружја попут мачева, копаља, самострела и слично.

Када је први цар из династије Куин преминуо 210. године прије Христа, око 700.000 људи је учествовало у изградњи његовог маузолеја, а унутрашњост је требала осликавати земљу укључујући торњеве, палате па чак и ријеке. До данас је већи дио гробнице још увијек мистерија те привлачи пажњу научника.

Статуе представљају војску цара који је осим по својој моћи и успјеху био познат и по страху од смрти и злих духова. Стога је армија направљена како би га "штитила" у загробном животу од злих духова.

Статуе су направљене одвојено, а затим састављене. За њихова лица је кориштено десет калупа, а потом су персонализирани глином како би се међусобно разликовали. Да би се дошло до задивљујућег реализма, керамичке фигуре су глазиране и обојене разним бојама које су до данас готово потпуно нестале.

Захваљујући археолозима и њиховим техникама конзервације, све је више открића и скулптура које откривају информације о царству и некадашњем животу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана